Baranya megye déli részén, a mai Horvátország területén igen népszerű ételnek számít a hegyi bab. Nem is csoda, hiszen az ízletes egytálételt évszázadok óta főzik a térségben, ezért mára igen komoly kultusz övezi.
A kürtöskalács az egyik legismertebb magyar édesség, mely az elmúlt évtizedekben valósgos reneszánszát éli Kárpát-medence szerte, sőt néhány évvel ezelőtt világhódító útra is indult.
A Drávaszögben szinte nincs olyan település, ami ne büszkélkedhetne legalább egy-egy nagyobb, akár több ezer főt odavonzó rendezvénnyel. A falunapok, bornapok és egyéb fesztiválok elengedhetetlen elemei a kirakodóvásárok,
A csúzai Horvát Ilonka tíz évvel ezelőtt vágott bele a mézeskalács-készítésbe, azóta pedig elsajátította a mesterség minden trükkjét. Éppen ezért készítményei mára széleskörben ismertté és elismertté váltak.
A Drávaszög földrajzi adottságainak köszönhetően igen sokszínű vidék. Déli részén a Duna és a Dráva összefolyásánál elterülő árterületen az emberek halászattal, kertészettel és erdőgazdálkodással foglalkoznak.
A drávaszögi Csúza sok mindenről ismert. Itt készítik a Kárpát-medence legjobb újborát, itt főzik a vidék legjobb halászlevét, de a faluban működő kulen készítő kisiparos is országos hírnévre tett szert.
Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.
Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...
Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.
Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,