Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

„Milyen kevés gond van a méhekkel, s milyen nagy hasznot hajtanak!” – legalábbis egy magyar népmese szerint. A valóság viszont ennél kicsit árnyaltabb.

A „nagy haszonhoz” megfelelő időjárási és egészségügyi körülmények kellenek, de még ezek sem elegendőek a méhész állandó odafigyelése és munkája nélkül. Mégis sokan vannak, akik szívesen foglalkoznak a szorgosságukról híres rovarokkal. Ilyen a Nyíregyházán élő Magyar Gábor, a Magyar-Méz vezetője is. 

Gábor nyolc évvel ezelőtt kezdett el méhészkedni. Kiegészítő foglalkozást keresett munkája mellé, s mivel szereti a természetet és a mézet is, egy rokona méhészetében tett terepszemle után ezen elfoglaltság mellett döntött. Először 10 méhcsaládot vásárolt, méhészetét pedig Cigándon rendezte be, ahol anyósa segített neki a munkában. Meglévő ismereteit tanfolyamon egészítette ki, amit Hok József elismert szabolcsi méhész vezetett. 

A 10 családból a következő évre 16, abból egy újabb év elteltével 25 lett, mára pedig már 100 méhcsaláddal foglalkozik. Gábor méhei jelenleg egy akácerdő szélén élnek. Itt könnyen lelnek akác- és repcelegelőre, de évente egyszer napraforgóra is kiviszik őket. 

A méhészetnél szó szerint értendő, hogy saját bőrén tanul az ember. Gábort is érte kellemetlen tapasztalat a kezdetekkor, s bár erre ma már talán a sajgó csípések emléke nélkül gondol vissza, úgy tartja, a méhészetben mindig van mit tanulni. Ezért folyamatosan bővíti ismereteit olyan témákban, mint atkairtás, anyanevelés, mézeltetés, és szívesen próbál ki új eszközöket, módszereket is. 

A Magyar-méhészetre állandó fejlődés jellemző. Az első néhány évben a különböző mézeket csak nagy tételben értékesítették. Később kisebb kiszerelésben is elérhetővé tették, termékeik sora pedig azóta is folyamatosan bővül. Ebben Gábor legnagyobb segítsége felesége, Boglárka, aki a „csapatban” az új ötletekért és azok megvalósításáért felel. A házaspár hagyományos termékei az akác-, repce-, napraforgó- és vegyes virágméz. Vannak ízesített mézeik is, mint a mandulás, diós, diákcsemegés, rumos-kávés, levendulás, gyömbéres, valamint citromos, aszalt- és kandírozott hibiszkuszos akácméz. Mesterséges ízfokozót vagy színezéket nem használnak. Kifejezetten egészségügyi célra készült termékeik között találjuk a propoliszos tinktúrát, mézet, nyalókát, kenőcsöt, a virágport és a virágporos krémet. Boglárka keze alatt készül még viaszos kendő, méhviaszos gyertya fűszeres narancs illattal, akácméz felhasználásával pedig tisztálkodási szerek, ajakápoló, testápoló és csokoládé. A termékek vegyes összeállításban ajándék- és díszdobozban is megvásárolhatók.

Árusítás tekintetében is jelentősen fejlődött a házaspár méhészete. Gábor rendszeres résztvevője a Sóstói Múzeumfaluban tartott vásároknak, vasárnaponként pedig Nyíregyházán, a Búza-téri piacon árusítja termékeiket. Nemrégiben a Leveleki Kézműves Delikáteszben is elérhetőek lettek Gábor és Boglárka termékei. 

Hogy az elmúlt években ilyen szépen fejlődött a méhészet, az nemcsak az ötletek, hanem a folyamatos és lelkiismeret munkának is köszönhető. A „nagy haszon kevés gonddal” ugyanis csak a mesében van így. A téli hónapok jelentik az egyetlen olyan időszakot az évben, amikor a méhésznek viszonylag kevés dolga akad. Karácsony előtt atkairtással zárul az éves munka, s bár tavaszig a méhek pihennek, a méhésznek ez idő alatt is oda kell figyelnie, rendben kell tartania a kaptárakat.  

A természet és a méhek szeretete a családban nemcsak Gáborra jellemző. Kislánya, Gréta rendszeresen jár ki vele a méhesbe, s amennyire egy hatévestől telik, segít is apjának. Mióta szélesebb körben is ismertebb lett méhészetük, egyre több ismerős kezdett érdeklődni a méhek iránt. Kíváncsiak a méhek életére, még a méhesbe is kimennek. S hogy még közelebb hozzák a nagyközönséghez a méhek fontosságát, közösségi oldalukon népszerűsítik a méhlegelők telepítését, s ehhez speciális méhlegelő virágmagot is osztanak tavasszal a vásárlóknak. 

Aki érdeklődik a Magyar-Méz termékei iránt, megteheti a +36 20 257 2341 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A méhészet mindennapjait pedig Facebookon is követheti. https://www.facebook.com/profile.php?id=100066172667717

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Tóthné Espán Margaréta

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...