Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Cuki nyuszi hobbitenyészet, TájGazda

Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző tekintet, a gyermekek kedvence. Puszta lényük elvarázsol mindenkit. Nyuszik, legyen rövidfülű vagy hosszúfülű, törpe vagy óriási testű, egyszínű vagy tarka,

mindenkit megbabonáznak. Így volt ezzel Jutka és családja is.

Jutka állatok iránti szeretete már gyermekkorában is megvolt. Volt kutyája, macskája, hörcsöge. Szeretette volna gyermekeit is valamilyen állattal megajándékozni. Mint tudatos állattartó jól tudja, hogy mire van szüksége egy-egy állatnak. Mivel párja nem szívleli a cicákat, így kisfia kérésére a nyuszi mellett döntöttek. Mielőtt megvásárolták volna az első jövevényt, hosszasan utána olvasott, kutatott könyvekben, neten, fórumokon hogy mivel is jár a nyulak tartása. Mára olyan mértékben megszerették e „szőrgombócokat”, hogy saját tenyészettel kezdtek el foglalkozni.

Jelenleg kis állományuk van, de idővel szeretnének bővülni, egy külön nyuszi szobát kialakítani, ahol több bolyhos nyúlnak lenne helye. Illetve egyesületbe belépni, fajtát bővíteni, kiállításra járni velük. A rengeteg nyúlfajta közül Jutkáéknál szatén törpe és színes törpe nyuszikkal találkozhatunk. A jövőben szeretnék mini kosorrú nyuszikkal növelni a létszámot.
Ezek a szatén nyuszik kis termetűek, legnagyobb tömegük 1,5 kg, arányos test, fej és fülhossz jellemzi. Legjellegzetesebb vonásuk a fényes, csillogó, vastag és selymes bunda. Ez a csillogás ragadta meg Jutkáékat is. Továbbá a fajra jellemző nyugodt vérmérséklet, szelídség. Kellemes természetüknél fogva tökéletes házikedvencek gyerekeknek és nyugodt szívvel tarthatók panellakásban. Mivel kitűnő tulajdonságokkal rendelkeznek így a tenyésztők is szívesen viszik versenyekre ezt a fajtát.
Első egyedeiket, Nyuszipusziló Janka és Nyuszipusziló Latte anyukát illetve Nyuszikert Mogyi apukát közel másfél évvel ezelőtt vásárolták meg. Melyek kereszteződéséből már meg is születtek az első Cuki Nyuszi almok. A nem régen vásárolt Bella és Oszkár növendékekre és a szülőkre, az elkövetkezendő években még sok feladat vár a tenyészetben, az állomány számának növelésében, fajta bővítésben, „színesebb” változatok létrehozásában.

Ugyan úgy, mint más háziállatoknak a nyulaknak is figyelni kell az igényeikre, minden napos elfoglaltságot jelentenek. Szeretik, ha foglalkoznak velük, simogatják őket, nap, mint nap ki kell engedni őket a ketrecből. Fontos, hogy elnyerjük az állat bizalmát. Ha nem foglalkozunk kellően velük akkor félősek, bizonytalanok és vadak lesznek. Jutka weboldalán (http://cukinyuszi.webnode.hu) sokat megtudhatunk a nyulak fajra jellemző tulajdonságairól, tartásáról, etetéséről. Ahogy a szülők úgy a született egyedek is alkalmasak lakásban tartásra, szobatiszták. A született kisnyulak 6 hetes kor után kézhez szoktatva, parazita ellen kezelve, vitaminnal és két heti élelemmel ellátva elvihetők tőlük. Fontos, hogy a lakást nyuszi-biztossá kell tenni, vezetékeket, szobanövényeket elérhetetlen magasságba kell helyezni. Kisgyerekek mellé csak szülői felügyelet mellett ajánlott, hiszen ezek nem plüss játékok, nem szeretik ha túl sokat babusgatják, emelgetik őket. Meg kell várni, hogy Ők maguk kezdeményezzenek. Megvásárlásuknál arra is kell gondolni, hogy 8-10 évig is elélnek. –sorolja a fontos tanácsokat Jutka. Tartásukhoz szükséges felszereléseket, ketrecet, kifutót, etetésükhöz szükséges szénát, tápokat állatkereskedésekben, nagyobb áruházakban tudjuk beszerezni. Szeretik a répát, céklát, almát, petrezselymet, zellert, melyet piacokon, zöldségesnél gond nélkül meg tudunk vásárolni. Ültethetünk virágcserépbe búzát, hiszen szeretik a zöldjét fogyasztani.

Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne magának egy nyuszit, az vásárlás előtt jó alaposan fontolja meg döntését. Ugyan úgy, mint más állatok, a nyuszik is felelősségteljes gondozást igényelnek. Erre Jutka is mindig nyomatékosan felhívja az érdeklődők, vásárlók figyelmét.

  • image

    Dobja fel a lángosost a térképre!

    Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


    image

    A fiatalos erőnlét elixírje

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


    image

    A rejtélyes fehér mák

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


    image

    Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...