Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Magyarosi Katalin gyöngykészítő, TájGazda

Már több gyöngyékszer készítőt is bemutattunk ezen az oldalon, s mégis minden termék egészen más. Egyrészt az alkotók is különbözőek, más hagyományokkal és más ízlésvilággal,

ugyanakkor a gyöngy rendkívül széles lehetőségeket kínál, a különböző színű, formájú és méretű gyöngyszemek a végtelenségig variálhatóak. Ez ejtette rabul Magyarosi Katalint is, aki a kalotaszegi Mérán született, ahol nagy hagyománya van a gyöngyfűzésnek. A nagymamájától és Boncz Erzsébet híres gyöngyözőtől tanulta el a fortélyokat, már kiskorában kiderült róla, hogy van érzéke a kézimunkához. Hat éves kora óta csinál különböző ékszereket. Annyira megtetszett ez a tevékenység, hogy mesterségnek is ezt választotta, munkahelyén ezüst ékszereket készít, szabadidejében pedig gyöngyökből alkot A hagyományos nyakékek mellett modernebb fülbevalókat és karkötőket is készít. Szereti az ilyen aprólékos „pepecs” munkát, ami mellett lehet gondolkodni. A párja és a barátai is támogatják, ismerik már ízlését, ugyanakkor mindig jönnek újabb ötletekkel. A lógóját is közös ötlet alapján készítette el egy barátnője a Mazsola becenévből (https://www.facebook.com/Beadwork-by-Mazsola-Mazsola-gyöngyei-704446089605694/?ref=nf).
Termékeivel vásárokra jár, de mióta az interneten is közzéteszi munkáit, megnőtt a rendeléseinek száma, így egyre több időt fordít a gyöngyözésre. A fülbevalóalapok és kapcsok ezüstből vannak, és japán, valamint cseh gyöngyökből dolgozik, mert jelenleg ezeknek van a legjobb minősége. Egyedi ékszereket készít, ezért nincs két ugyanolyan fülbevalója, csak különleges megrendelésekre hajlandó ezt elvállalni, az elmúlt napokban például ikertestvérek számára csinált egyforma ékszereket. Rendelésre különleges igényeknek is próbál eleget tenni, nyitott bármilyen ötletre, az igénylőkkel megbeszéli, hogyan valósíthatóak meg elképzeléseik.
A gyöngyfűzéssel kapcsolatos érzéseit a következőképpen fogalmazta meg: „engem ez nagyon ki tud kapcsolni, nem áll meg a gondolkodásom, hanem szabadabban elmélkedek, végiggondolhatok szituációkat. Abszolút megnyugtat. Ha megálmodok új darabokat, akkor rögtön lerajzolom, hogy ne felejtsem el, és ha sikerül kivitelezni, akkor az nagyon nagy öröm. Annál nagyobb örömet nem is tudok elképzelni, mint amikor az általam tervezett és megvalósított ékszer gazdára talál, és a következő évben meglátom, hogy még mindig viseli a kliens. Végül is ezért csinálom! Mert nagyon nagy boldogság, hogy viszontlátom alkotásaimat másokon, és az illető örömmel viseli.”

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...