Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Varga Családi Szőlészet-Borászat, TájGazda

Bár a kárpátaljai termelők dolgát valószínűleg sokáig megnehezíti még Ukrajna kedvezőtlen gazdasági helyzete, a turizmusnak, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, borászatnak kedvező földrajzi adottságaink

azonban többféle lehetőséget kínálnak a boldogulásra. Jó példa erre a benei Varga István és családja.
A Varga Családi Szőlészet-Borászat története 16 évvel ezelőtt kezdődött. A család a benei szőlőhegy oldalán birtokolt egy kisebb földterületet (mindössze 20 ár, 0,2 hektár), és, mivel az édesapa, Varga András és a nagyszülők is foglalkoztak korábban szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, adta magát a szőlőtelepítés gondolata. (Hozzátartozik ehhez az „öröklött” mesterséghez, hogy a Szovjetunió idején nem kedveztek a feltételek egy szőlészet fenntartásához, így a felmenők életéből egy ideig hiányzott e tevékenység.) Miután a vadalanyba oltott nemes szőlőfajták szőlőoltványai termőre fordultak, Vargáék nekikezdtek a borkészítésnek is. Időközben egy nagyobb területet is sikerült bérelni, majd szőlővel betelepíteni, így most már majd’ két hektáros területen gazdálkodnak.
Vargáék igyekeztek elsősorban a Kárpátalján őshonos, régi magyar szőlőfajtákat beszerezni. Borszőlőkből Traminé, Királylányka, Otonell muskotály, Merlot, Cabernet található náluk, míg csemegeszőlőből többek között Augusztusi muskotály, Pölöskei muskotály, Eszther, Cegléd szépe, Árkádia, Denál is.
A vidék adottságai kedveznek a falusi turizmusnak, s Vargáék is igyekeznek eleget tenni a hozzájuk ellátogató turisták igényeinek. Kóstolótermükben akár 50-55 személy is egyszerre adhatja át magát a finom borok élvezetének. A vendégek inkább a félédes és az édes borokat keresik, ezért a pincészet borainak csak kb. 40%-a száraz. Több természetesen félédes boruk van, melyek szokottnál magasabb cukortartalma (szüretelésnél 24-26 fok) a szőlőskert kedvező elhelyezkedésének, a napsütéses órák magas számának és a késői szüretelésnek köszönhető.
Az elkészült borok legnagyobb részét turisták vásárolják meg, de kelendőek és eredményesek a Varga-borok a fesztiválokon és egyéb rendezvényeken is, melyeken István és felesége, Gabriella, illetve István édesapja is büszkén kínálja családi pincészetük termékeit. István és édesapja tagjai a Beregszászi Szent Vencel Beregszászi Borlovagrendnek. Már ebben az évben is több előkelő minősítést kaptak boraik. A szolnoki Bereczki Márton Gazdakör által február végén szervezett nemzetközi borversenyen idén 2 arany, 2 ezüst és 1 bronz minősítést hoztak a versenyre nevezett borok, míg 2006-os a Chardonnay különdíjas lett. Az idei beregszászi borfesztiválon egy-egy arany, ezüst és bronz minősítést kaptak boraik.
A Kárpátalján kívülről érkező ukrán turisták számára az újdonság erejével hatnak a hasonló borászatok, más ukrajnai megyékben ugyanis nincs hagyománya ennek. A szőlősgazdák általában nagyobb üzemek számára adják el szőlőjüket. Ennek káros hozadéka, hogy a kistermelőkre vonatkozó törvények (vagy épp azok hiánya) jelentősen megnehezíti a kistermelők dolgát. A házi borkészítésnek ekkora hagyománya tehát országszerte csak Kárpátalján van.
Aki érdeklődik a Varga Családi Szőlészet-Borászat és termékei iránt, az a pincészet Facebook-oldalán bármikor megteheti: https://www.facebook.com/Varga-Csal%C3%A1di-Sz%C5%91l%C3%A9szet-Bor%C3%A1szat-266299326889809/
Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A magyar sivatag

    A magyar sivatag, TájGazda

    Érdekes jelenség látható a Duna-Tisza közén, Fülöpháza és Kerekegyháza térségénél mintegy 1992 hektáron. A több évszázados gazdálkodás ellenére kiterjedt homokterületek maradtak meg.

     
  • Misztikus, gyógyító mandalák

    Mandala, TájGazda

    Legtöbbször ha valakiről, illetve a munkájáról írok, előtte mindig próbálok elmélyedni a munkákról készült képekben, alaposan megnézni azokat, figyelni magamra, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlem.

     
  • Beckó vára

    Beckó vára, TájGazda

    Felvidéken számtalan gyönyörű magyar vár és kastély áll a mai napig. Akad, ami jobb állapotban, és akad, ami kevésbé. Az illetékeseknek azonban általában van annyi sütnivalójuk, hogy ezeket a több száz éves

     
  • Pálffy-kastély – Gidrafa

    Gidrafa, a több mint 2000 főt számláló község Felvidék Erdőhátnak nevezett részén fekszik, Pozsony és Nagyszombat közt. Nevét a mellette csörgedező Gidra patakról kapta.

     
  • Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek!

    Knyihár kolbász

    Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek! Azért mert… Budapest, Rózsák tere, termelői piac, szombaton délelőttönként. A csabai kolbászárus standja előtt mindig hosszú sor áll,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére