Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Varga Családi Szőlészet-Borászat, TájGazda

Bár a kárpátaljai termelők dolgát valószínűleg sokáig megnehezíti még Ukrajna kedvezőtlen gazdasági helyzete, a turizmusnak, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, borászatnak kedvező földrajzi adottságaink

azonban többféle lehetőséget kínálnak a boldogulásra. Jó példa erre a benei Varga István és családja.
A Varga Családi Szőlészet-Borászat története 16 évvel ezelőtt kezdődött. A család a benei szőlőhegy oldalán birtokolt egy kisebb földterületet (mindössze 20 ár, 0,2 hektár), és, mivel az édesapa, Varga András és a nagyszülők is foglalkoztak korábban szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, adta magát a szőlőtelepítés gondolata. (Hozzátartozik ehhez az „öröklött” mesterséghez, hogy a Szovjetunió idején nem kedveztek a feltételek egy szőlészet fenntartásához, így a felmenők életéből egy ideig hiányzott e tevékenység.) Miután a vadalanyba oltott nemes szőlőfajták szőlőoltványai termőre fordultak, Vargáék nekikezdtek a borkészítésnek is. Időközben egy nagyobb területet is sikerült bérelni, majd szőlővel betelepíteni, így most már majd’ két hektáros területen gazdálkodnak.
Vargáék igyekeztek elsősorban a Kárpátalján őshonos, régi magyar szőlőfajtákat beszerezni. Borszőlőkből Traminé, Királylányka, Otonell muskotály, Merlot, Cabernet található náluk, míg csemegeszőlőből többek között Augusztusi muskotály, Pölöskei muskotály, Eszther, Cegléd szépe, Árkádia, Denál is.
A vidék adottságai kedveznek a falusi turizmusnak, s Vargáék is igyekeznek eleget tenni a hozzájuk ellátogató turisták igényeinek. Kóstolótermükben akár 50-55 személy is egyszerre adhatja át magát a finom borok élvezetének. A vendégek inkább a félédes és az édes borokat keresik, ezért a pincészet borainak csak kb. 40%-a száraz. Több természetesen félédes boruk van, melyek szokottnál magasabb cukortartalma (szüretelésnél 24-26 fok) a szőlőskert kedvező elhelyezkedésének, a napsütéses órák magas számának és a késői szüretelésnek köszönhető.
Az elkészült borok legnagyobb részét turisták vásárolják meg, de kelendőek és eredményesek a Varga-borok a fesztiválokon és egyéb rendezvényeken is, melyeken István és felesége, Gabriella, illetve István édesapja is büszkén kínálja családi pincészetük termékeit. István és édesapja tagjai a Beregszászi Szent Vencel Beregszászi Borlovagrendnek. Már ebben az évben is több előkelő minősítést kaptak boraik. A szolnoki Bereczki Márton Gazdakör által február végén szervezett nemzetközi borversenyen idén 2 arany, 2 ezüst és 1 bronz minősítést hoztak a versenyre nevezett borok, míg 2006-os a Chardonnay különdíjas lett. Az idei beregszászi borfesztiválon egy-egy arany, ezüst és bronz minősítést kaptak boraik.
A Kárpátalján kívülről érkező ukrán turisták számára az újdonság erejével hatnak a hasonló borászatok, más ukrajnai megyékben ugyanis nincs hagyománya ennek. A szőlősgazdák általában nagyobb üzemek számára adják el szőlőjüket. Ennek káros hozadéka, hogy a kistermelőkre vonatkozó törvények (vagy épp azok hiánya) jelentősen megnehezíti a kistermelők dolgát. A házi borkészítésnek ekkora hagyománya tehát országszerte csak Kárpátalján van.
Aki érdeklődik a Varga Családi Szőlészet-Borászat és termékei iránt, az a pincészet Facebook-oldalán bármikor megteheti: https://www.facebook.com/Varga-Csal%C3%A1di-Sz%C5%91l%C3%A9szet-Bor%C3%A1szat-266299326889809/
Espán Margaréta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A kecsketenyésztés távlata

    A zentai kecsketej, TájGazda

    A szegény ember tehene a kecske – mondogatták valamikor lenézően a nagy gazdák. Valóban a szegény ember tehene volt, hiszen a viszonylag igénytelen állat élelmet biztosított a népes család asztalára.

     
  • A fiatalos erőnlét elixírje

    A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

     
  • Élménydús kirándulás a Gyermekvasúttal

    Gyermekvasút, TájGazda

    Vonaton utazni mindig élmény, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Nekem a legtöbb vonatos történetem osztálykirándulásokhoz köthető, amely a gondtalanság, szórakozás, felfedezés élményeivel párosul.

     
  • A főzés közben épült a pálinkaműhely

    Machlik Pálinkafőzde, TájGazda

    A Mezőberény határában lévő, körülbelül kétezer darab 1200 négyzetméteres gyümölcsös kertrendszer neve Laposi kertek. Itt kezdte el megépíteni pálinkafőzdéjét Machlik András,

     
  • Őszi rendezvények Újvidéken

    Nem véletlenül nevezik Újvidéket "vásárvárosnak", hiszen az európai hírnevű Újvidéki Vásáron egész éven át tucatnyi olyan nemzetközi szemlét rendeznek, amelyek keresztmetszetét adják egész Európa,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére