Kenyérsütés, TájGazda

"Az emberi lény nem csak arra teremtetett, hogy keresse a bölcsességet, hanem arra is, hogy fölszántsa a földet, várja az esőt, elültesse a búzát, learassa a termést, megőrölje a magokat, és megsüsse a kenyeret." (Paulo Coelho)

A kenyér történetének mintegy 30000 (igen, kedves olvasó, ez bizony harminc-ezer) esztendeje alatt mindennapi eledelünk elkészítésének milliónyi módja és trükkje látott napvilágot, vagy éppen maradt a buzgó pékek féltve őrzött titka. Nagy valószínűséggel azonban igencsak szép számmal vannak olyanok, akik hosszú vagy éppen rövid idő alatt kitapasztalt recepteket ismernek és büszkék is rájuk - olyannyira, hogy azt akár a széles publikummal is örömmel megosztják. Sokan vagyunk, akik mások ügyességéből merítünk kedvet, ihletet a kenyérsütéshez. Valaki receptrepertoárját bővíti szívesen, amennyiben ígéretes, izgalmas leírással találkozik. Bármi is legyen a fő motiváció, mától a kenyérsütés nagyra tartott hagyományát ünnepeljük.

A kenyérsütés világnapjáig még egy hónap van hátra, ezt az időt kihasználandó most recept- és ötletbörzére invitáljuk a kenyérkészítés műfajának lelkes és receptre éhes rajongóit. Mindannyiunkat bátorítom: ne spóroljunk a kreativitással. Kovászostól, a sütőporosig, gluténmentestől a sokmagvasig, fűszerestől a töltöttig bármilyen recept, illetve hasznos tanács és mutatós fotó érdeklődésre tarthat számot. Hölgyek, urak, amatőr és szakavatott pékek figyelem: süssenek, fényképezzenek, a fotóval ellátott receptet, leírást pedig bátran osszák meg velünk. E-mail címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Füzesi Judit
Kampányfelelős

"Tömör Gyönyör" Házi Kenyér

  • 500 g liszt (ennek legfeljebb a fele legyen teljes kiőrlésű liszt, a többi BL 80 fehérliszt)
  • 1 tk. só
  • 200 g öregtészta
  • 10 g friss élesztő
  • 2 ek. olivaolaj
  • 3 dl langyos víz

Az öregtészta azért fontos, mert ez felelős az igazi kenyér ízért. Nélküle csak egy sima "élesztős" tésztát kapunk. 250 g kenyérliszt, fél tk. só, 1-2 dl langyos víz, 5 g friss élesztő szükséges hozzá. Egy tálba szitálom a lisztet, összekeverem a sóval, az élesztőt a vízbe morzsolom, a liszthez öntöm és az egészet alaposan összegyúrom. Dagasztani nem kell. A tál tetejét letakarva szobahőmérsékleten érlelem kb. 12-13 órán át. Nyáron érdemes 3-4 óra elteltével hűtőbe tenni, különben a nagy melegben túlkel.

A kenyér elkészítése
 Az átszitált liszthez hozzákeverem a sót. Egy mélyedést alakítok ki a liszthalom közepén, ebbe öntöm az olajat, az öregtésztát és az élesztőt. Beleöntöm a víz egy részét (a többit csak akkor, ha a gyúrás során túl keménnyé válna a tészta). 15-20 percen át dagasztom, amíg a tészta rugalmas lesz. Ha a tészta túl kemény, mehet bele a maradék víz. Ha túl ragacsos, vagy lágy, némi liszt kell még hozzá. A tésztát egy kelesztő tálban, vagy egy mélyebb tálban konyharuhával letakarva 35-40 percig kelesztem.
Az előkelesztés után néhány mozdulattal átgyúrom, kigömbölyítem és még 15 percig pihentetem.
Aztán újragyúrom, hogy kimenjen belőle a levegő, cipót formázok belőle és egy jénai tálban sütőpapírra helyezem. A jénai tetejébe egy kis vizet permetezek és 1 órán át, szobahőmérsékleten kelesztem.
Kelés közben előmelegítem a sütőt 230 fokra.
A megkelt tésztát késsel bevagdosom és vízzel megpermetezem. A sütőtál tetejébe is jó kevés vizet permetezni, majd a tésztát lefedve mehet a sütőbe. 40 perc sütés után leveszem a tál tetejét, így sül tovább a kenyér még 15 percet.
A sütési idő lejártakor a kenyeret érdemes a kikapcsolt sütőben, nyitott sütőajtó mellett 5 percig pihentetni. Ezt követően kiveszem, rácsra téve hagyom hűlni. A héjára mehet egy utolsó adag vízpermet, hogy a héja fényes legyen.

Steve Miller

Csúcskirály Kaiserzsemle (8 darab)

Egyik németországi barátom osztotta meg velem az alábbi receptet - erre utal a neve is.

Hozzávalók:

  • 400 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 20 g élesztő
  • 1 + 1,5 dl langyos tej
  • 1 tk. méz
  • 1 tojás szétválasztva
  • 1 tk. só

A mézet hozzákeverjük 1 dl langyos tejhez, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt összedolgozzuk a liszttel, sóval, tojásfehérjével, valamint a maradék langyos tejjel (a tejet érdemes óvatosan adagolni, nehogy túl ragacsos legyen a tészta). 8-10 percen át dagasztjuk, míg sima felületű, rugalmas tésztacipót kapunk.

A tésztát 8 darabra osztjuk (cikkekre, mondhatnám, hisz így a legegyszerűbb pontosan feldarabolni). Tetszés szerint kerek és/vagy hosszúkás zsemléket formálunk belőlük, majd a sütésre szánt tepsin vagy sütőlapon, szobahőmérsékleten konyharuha alatt 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésesnél 180 fok).

A zsemléket kb. fél cm mélyen bevagdossuk. A tojássárgáját elkeverjük 2 ek. vízzel, és a zsemlék tetejét megkenjük vele. Közepes rácsmagasságon 15-20 percig sütjük.

fShare
14
Pin It

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére