Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

Ide jártak a környékbeli kis- és nagybirokosok, a helyi lakosok és a megtermelt gabonájukat hozták őrlésre. Jelenleg Művelődési házként működik. Hogy pontosan mikor épült és ki volt az építetője, első tulajdonosa arról keveset tudni. Valamikor a kiegyezés után, 1869 körül épülhetett a „nagymalom”. Az 1890-es évek végén a Zentáról származó Oberschall József és felesége Schulder Róza a faluban telepedtek le és megvásárolták a malmot. Az édesapa halála után a két fiatalabb fiúgyermek vitte tovább a vállalkozást. Majd 1940 körül megvásárolta Balogh Imre, aki sógorával, Jakab Józseffel üzemeltette az 1949-es államosításig. Az azt követő években az épület hanyatlásnak indult. Ugyanis a közelben lévő fejlettebb malmok elgyőzték a környék gabonájának őrlését. A malom csak részlegesen üzemelt, végül 1963-ban bezárták kapuit, a berendezéseit értékesítették.

1969-től az épület Arany János Művelődési Házként éli meg a mindennapokat. Az átadása óta eltelt évek alatt számos esemény, rendezvény zajlott le falai között. A kezdeti időkre nem emlékszem, mert akkor még meg sem születtem. De ahogy kutakodom az emlékeim között több emlékkép is bevillan a szemem előtt. Tényleg mennyi mindent megélt már ez az épület. Mindig is közösségi szintér volt, a kultúra, a szórakozás egyik központja. Több óvodai ballagás, iskolai rendezvény, közösségi fórum került megrendezésre itt. És számomra a falu egyik legfontosobb helye szintén itt található. A község Könyvtára, a tudás forrása, központja. Amikor iskolás voltam, sokat jártunk ide a barátokkal, iskolatársakkal és rengeteg segítséget kaptunk a könyvtár dolgozóitól. Emlékszem Móroczné Erzsike néni mindig 100%-os erőbedobással esett neki az általunk feltett kérdések megválaszolására. Többször lexikonok sokasága hevert az asztalokon, hogy megleljük a válaszokat. Megszámolni sem tudnánk, hogy mennyi gyereknek segítettek felkészülni az egyes versenyekre, megmérettetésekre.

A földszinten lévő nagyterem a kulturális programok színtere volt régen és most is. Volt, hogy a békéscsabai Jókai Színház színészei, énekesei (Záray-Vámosi, Katona Klári, Soltész Rezső), humoristák (Hofi Géza) léptek fel. De ott tartották a falugyűléseket, TSZ gyűléseket, politikai vitafórumokat, lakodalmakat, bálokat, különböző bemutatókat is. És egy másik nagy kedvenc, a csőmozi ugyanitt kapott helyet. Szerették a helyiek a mozit, annak ellenére, hogy 3-4 hónapos lemaradással mutatták be a filmeket a nagy mozikhoz képest.

A Művelődési ház életét a különböző szakkörök tették még színesebbé. Rajz, zongora, társastánc, néptánc, karate, modellezés. A legjelentősebb a 60-70 főt számláló kézimunka szakkör volt, akiknek tagjai 10 évig aktívan összejártak. De működött az épületben videótéka, rendeztek discot a hétvégéken, vásárokat tartottak/tartanak. A Teleháznak köszönhetően modern számítástechnikai és egyéb digitális eszközök állnak rendelkezésére a lakosságnak.
Aki pedig szeretne a szabadban sportolni, játszani az megteheti az épület mögött található pályán. Lehetőség van többek között a bőrt rúgni, kézilabdázni, kosarazni, futni vagy csak egyszerűen kiülni a fűre és trécselni a haverokkal.

2014-ben a község vezetősége, a helyi Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesülettel karöltve pályázatot nyújtott be az épület felújítására. A nagyméretű beruházás következtében új külsőt kapott az épület és a belső helységeket is felújították, korszerűsítették a digitális gépállományt.
A 2017-es évet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő emlékévének nyilvánították. Csanádapáca községe is szerette volna tiszteletét kifejezni a költő előtt, aki az épület névadója is egyben. Ezért egy kiállítást rendeztek a közel 50 év történéseiből. A kiállításon régen látott, elfeledett tárgyakat tekinthettek meg az érdeklődök. Pl. az egykori mozi műsorát hirdető plakátokat, a 6 Ft-os mozijegyet, nézősort, kulturális események plakátjait, szakkörök kellékeit, emléklapokat stb.

További érdekességként megtudhattuk a megnyitón, hogy az épület betonfalában egy időkapszula került elhelyezésre a 60-as évek végén történő átalakítások során. Az információt a helyi lakostól, Hetényi Jánostól tudjuk, aki segítkezett az építésnél. Egy befőttes üvegben helyezték el a dolgozók névsorát, fényképét, az akkori fizetőeszközök minden címletéből egyet-egyet, 1 doboz Munkás cigarettát, 1 doboz gyufát és Kiss Ferenc tanácselnök meggyfából készült szipkáját.

Végezetül kedves Olvasó engedje meg, hogy köszönetet mondjak az egykori és a jelenlegi dolgozóknak, segítőknek, hogy munkájuk révén elősegítik, élénkítik a község kulturális és szórakozási lehetőségeit. Köszönet érte!

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A beton másik oldala

  PatriciaK Design, TájGazda

  Mire használhatjuk fel a betont? Eddig úgy gondoltam, hogy ismertem ezen anyag felhasználási módjait. Ebből készült a járdánk, a házunk alapja vagy a kerítésoszlopunk is. De sosem gondoltam volna,

   
 • Lelki társakká váló babák

  Babakészítő, TájGazda

  Csikós Kata közel tíz évvel ezelőtt olyan játékot szeretett volna a lánya kezébe adni, amit ő készített, ami nem műanyag, ami nem veszélyes rá nézve, hanem pihe-puha, ölelhető.

   
 • Organikus Energia - Ébredés a természettel

  Friss, üde, zamatos, ahogyan a természet adta. Organikus Energia a szervezet mindennapi mozgató rugója. Egészséges, energizáló, vitamin,- és tápanyagdús.

   
 • Hazánk egyetlen diadalíve

  A Váci diadalív, TájGazda

  A diadalívről legtöbbünknek a Franciaországban lévő kapu jut eszébe. Sokan nem is tudják, hogy hazánk is büszkélkedhet eggyel. 1764-ben építették és mindössze öt hónapot

   
 • Jenő bácsi méhészete

  Jenő bácsi méhészete, TájGazda

  Az én utánajárásom és érdeklődésemre Kárpátalja beregszászi járásában mindenképpen Jenő bácsi méhészetét ajánlották nekem egy nagyon pici kárpátaljai teleülésen, Haláboron.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére