Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Kárpátalján újra divat a nyúltenyésztés. A hobbitenyésztők mellett már díjnyertes tenyésztők is vannak. Kozma Istvánt sokan a Beregszászi Nyúltenyésztőként ismerik,

mivel azonos névvel működtet egy Facebook-oldalt. Két megrendelő között én is becsöngettem Istvánhoz, hogy megnézzem az állományt, s kérdéseket tegyek fel a 14 éves tapasztalattal rendelkező tenyésztőnek.

– Mióta vagy nyúltenyésztő? 

– Nyolc évig csak nyulat tartottam, az utóbbi 5 év elteltével lettem tenyésztő, e kettő között óriási a különbség. Egy tenyésztőnek figyelnie kell az állat gerincét, szőrzetét, tartását, fülnagyságát stb. Rengeteget segített a Molnár Zsolttal szerzett ismeretségem, aki elismert tenyésztő. Zsolttól vásároltam német óriás nyulakat, azóta tartjuk a kapcsolatot.

Közben saját tenyésztési próbálkozásaim is voltak. Találkoztam a burgundi és új-zélandi vörös nyúlfajtával. Lévén, hogy ezek sokkal szaporább fajták, a következő évre tele lett az összes nyúlketrecem. Azok a betegségek, melyek ellen korábban folyamatosan küzdöttem, teljesen eltűntek. Ezek a nyulak szabadtartás mellett (táp, termény nélkül) 6 hónap alatt elérték a vágósúlyt. Ezután továbbléptem, s egy ismerősömtől, aki a Kaposvári Egyetemen dolgozik, pannon fehér nyulakat vásároltam. Ezt a fajtát évek óta tökéletesítik a magyar szakemberek, nekem pedig lehetőségem nyílt két párt behoznom hivatalosan Ukrajnába. Két anyanyúl három fialás alatt 48 utódot hozott világra. Azóta is ezt a fajtát részesítem előnyben, s igyekszem tudatos tenyésztői munkával egyre jobb egyedeket kitenyészteni és értékesíteni.

– Kárpátalján is elterjedtek a húsnyúlfajták?

– Elég kedvelt tevékenység vidékünkön is a nyúltartás, azonban az a tapasztalatom, hogy még mindig nem értékelik eléggé a nyúlhúst. Pedig az egyik legegészségesebb húsról beszélünk, amit akkor is lehet fogyasztani, ha az embernek komoly betegségei vannak, és szinte minden hústól el van tiltva. Továbbá a nyulakat szinte bármilyen takarmányon fel lehet nevelni. Volt, hogy kukoricaszárral, szénával neveltem az állataimat, s 6-8 hónap alatt így is elérték a vágósúlyt.

– Megélni, nyilván, nem lehet a nyúltenyésztésből. Mennyire tudja értékesíteni az állatokat?

– Tavaly, a járvány ellenére, rengeteg vásárlónk volt. Feliratkoztak a még meg nem született alomra is a vevők. Már nem nekem kellett kiértesítenem a vevőket, hanem mindenki pontosan érkezett. Igyekszem mindenkinek tanácsot adni, bár én sem vagyok mindenben profi, de az a tapasztalatom, hogy ha hozzám fordulnak, mindig tudok válaszolni a felmerülő kérdésekre.

– Vannak tervei a jövőre nézve?

– Jelenleg elsősorban tenyésznyulakat értékesítek, tehát csak azokat az egyedeket adom el, amelyek megfelelnek a tenyésztési szempontjaimnak. Ezen kívül konyhakész, feldolgozott nyulakat is lehet vásárolni tőlem. Tervezek készíteni nyúlkolbászt, de füstölt nyulakat is. Mindezt csak azért, hogy még egy lábon tudjak állni a munkahelyem mellett. Szeretni kell a nyulakat, csak a húsáért nem érdemes tartani őket, ha közben nem szeretünk velük foglalkozni. Bár jelenleg 200 egyedet számláló állományom van, mégis mindet ismerem, mondhatni, név szerint.            

Tóth János

 

 

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...