Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Gyergyószentmiklós melletti Gyergyószárhegy egyik nagy kincse a messze híres Lukács kertészet, az év minden szakában kínál a háziasszonyoknak alapanyagot a finom ebéd elkészítéséhez.

A szárhegyi Lukács Géza családjával bizonyítja, meg lehet élni a zöldségtermesztésből. A medencében szinte mindenki ismeri a Lukács Géza-féle zöldségeket, pityóka, murok, zeller, cékla, karalábé, karfiol brokkoli, uborka, paradicsom s nem utolsósorban szárhegyi káposzta, ami egyedüli zöldség Romániában, és ami márkanévvel le van védve, és külföldi vendéglátó egységek séfjei is örömmel dolgozzák fel.  

A növénytermesztő sokféle emberrel van kapcsolatban, vannak akik bevásárolni járnak hozzá, vannak akik csak tanácsot kérnek tőle. Aki a szinte mindig nyitott kapun belép, ha nem is vásárolni indult, ajándékba biztos kap egy fej káposztát, egy cserép virágot, vagy egy két fej édeshagymát, éppen aminek szezonja van, s mindezt humorra fűszerezett pár szó kíséretében. A szárhegyi növénytermesztő közösségi csoportot is létrehozott, hogy egy, kicsi székelyfurfanggal a segítségnyújtás erejét felhasználva a termelt zöldségei eljussanak a távolabb élő állandó vásárlóihoz. A „Van hely a csomagtartóban?” - közösségi csoport több ezer személyesre duzzadva segítette egymást nemcsak a zöldség szállítással, hanem emberi kapcsolatok, baráti viszonyok is születtek általa. 

A szárhegyi „kerekes hídnál” jó megállni, jókedvű gazdaemberrel találkozni, akit nemcsak a munka érdekel, nemcsak a saját megélhetése, hanem azé a közösségé amelyben éli mindennapjait. A közösségépítés mellett a fotózás is nagy hangsúlyt kap a kertész életében. Először a zöldségeket örökítette meg, majd azt, hogy hol teremnek és így születtek a „A kert sarkából” készült fotók melyek mind-mind Szárhegy szépségeit mutatják be a nagyvilágnak. Az alkotások számos kiállításon hirdették, hogy Szárhegy szép! És a turizmus is egy a mezőgazdaság mellett húzó ág tud lenni ezen a vidéken. 

Hogy Szárhegy szép! - ez nem vitás, ugyan úgy mint ahogy az sem, hogy híres a szárhegyi káposzta.

Fényképek:

https://www.facebook.com/240729046076053/photos/t.100007688590487/704516079697345/?type=3 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1384009465198660&set=a.1384008971865376 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1388954408037499&set=a.1384008971865376

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...