Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Antal Eszter már hatodik éve foglalkozik vászonszövéssel, Lőrincz Textiles Műhely-féle szövőszéken sző, készíti el a fonalból a szövetet. Már kiskorában érdeklődött a mesterség felé,

külsőrekecsini családi nyaralások alkalmával már bernyécet szőtt, valamint a családi házuk egyik szobájában álldogáló szövőszéken unalmas perceiket rongyszőnyegek szövésével töltötték ki. 

Eszterben mindig motoszkált valami, ami a művészet felé irányította, szülei pedig támogatták útján, így a Nagy István Művészeti Líceumban végzett képzőművészet szakon, ahol már X. osztályban a textil szakot választotta, hisz érdekelte az öltözködés, a ruhatervezés, a színek egymáshoz való viszonyulása, és a szaknak hála már egész fiatalon belekóstolhatott a ruhatervezés világába. A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szakán tanultak főként termékeinek a reklámozásában köszönnek vissza, de ez egy másodlagos feladat, hisz a kézimunka a prioritása. Az egyetemi évek után Eszter az otthoni szövőszékkel kezdte kipihenni a fáradalmakat, szintet lépett kettejük kapcsolata, és a rongyszőnyegek helyett már finom, pamut anyagok születtek. A szövőszék kihívásból talán függés lett, így a Náduvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium takács szakán, Galánfiné Schmidt Teréz, a népművészet mesterének kezei alatt sajátította el a szakmát, bár szabás-varrás téren még szüksége van némi tapasztalatra.

Az Eszter által kéziszövéssel készített használati tárgyak felsorolása az egyik legnehezebb feladat, hisz készít női, férfi, ünnepi, hétköznapi öltözeteket, sálakat, de lakástextileket is, például párnahuzatot, sötétítőt, asztalterítőt, kis- és nagytáskát, övtáskát, neszeszert, kulcstartót és még alvóbabát is. Fontos hogy a terméket a megrendelővel együtt tervezzék meg, a színvilágához és elképzeléséhez igazodjon a végtermék. A szóban forgó termékeket még interneten keresztül lehet beszerezni, az Etti szövőműhelye név alatt futó oldalakon, de a közeljövőben már vásárokon is jelen lesznek, Eszterrel pedig különböző foglalkozásokon is lehet találkozni, ahol a gyerekeknek próbálja átadni azt, amit ő is kapott gyerekként.

A szakma átörökítése, a tudás megőrzése kiemelkedő szerepet kapnak a kézművesek életében, hisz a fejlődő és gépiesedő világban ezek háttérbe szorulnak, pedig környezetvédelmi szempontból is kíméletesebb, kedvezőbb ezeket a természetes anyagokból készült termékeket használni. 

Elérhetőség: https://www.facebook.com/ettiszovomuhely 

https://www.instagram.com/etti_szovomuhely/?fbclid=IwAR1uX__Zj4qj1PlL3n4t17d3aOdWFhAlI8A8KGjedhd3MLqwkO7pqBJmdko

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...