Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A bihar megyei Bihardiógszegen 2007-ben a Rittner Vinarium 5000 tő szőlőt ültetett, mely mostanra majdnem három hektárt foglal el, és a Rittner család kezében működik.

A gyártósor hiányában sajnos boltokban még nem találkozhatunk az általuk készített száraz borokkal, viszont eseményeken, esküvőkön, fesztiválokon és borkóstolókon az érdeklődők megvásárolhatják a palackozott termékeiket. A diószegi borászatoknak több évszázados hagyománya van, és a környéken is híres borairól ismert. 

A 20. század második felében már nem találkozhattak a borkedvelők az addig híres bakator szőlőből készített borokkal az ottani pincészetekben. A régen több hektáron elterülő bakator szőlőből a tövek töredékei maradtak meg, ezért az elmúlt három évbe a helyi borvidék egykori híres szőlőjét szeretnék visszahonosítani az érmellékiek: a borászok 300–500 bakator tövet kaptak, így újabb bor került a Rittner Vinarium palettájára is. A bakator, mely egyesek által bakarként ismert Érmellékről származott át Erdélybe és Magyarországra is, valamint a legkiválóbb magyar szőlőfajták közé tartozik. 

A bakator visszahonosítási kísérletére a Rittner Vinarium is hangsúlyt fektet, de ezen kívül száraz rozét, száraz fehér és vörös borokat készít a Rittner család. A borkóstolókon és egyéb rendezvényeken muskotály, rizling, sauvignon blanc és királyleányka borokat készítenek fehérszőlőből, míg cabernet, merlot és kékfrankos vörösborokat, viszont a kékfrankost abban az esetben ha kevesebbet hagyják a héján, rozé formájában is megvásárolhatjuk, ahogyan a szürkebarátból készültet is. 

Rittner Tibor, a borászat alapítója, az évek során több díjat is magáénak tudhat a díjnyertes borai által, valamint több ízben is a bihariak év borászának választották. Termékeiket nem csupán partiumi eseményeken találhatjuk meg, hisz Szatmár és Bihar megyén kívül Erdélybe is gyakran látogatnak el, történetesen májusban Csíkszeredában lehet velük találkozni, de számos alkalommal kóstolhatták meg őket magyarországi rendezvényeken is. 

 

Fotó: Rittner Tímea

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...