Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Az Úrnapja a katolikus ünnepek között kiemelt helyet foglal el, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Úrnapja a pünkösd után következő második hét csütörtökjén tartott ünnep, az oltáriszentség ünnepe, amely a 13. századig nyúlik vissza.

Az úrnapi körmenettel szorosan összeforrt a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak, a virágokkal díszített oltárok képe. Ilyenkor díszes körmenetben hordozták végig az egész településen az oltáriszentséget, melynek a néphit bajelhárító erőt tulajdonított. A körmenet útvonalán négy oltárt emeltek, amelyek fölé zöld ágakból, virágokból sátrat építettek, a körmenetben pedig virágokat szórtak. Bár a szocialista érában az egyházi ünnepeket a templomi térbe szorították vissza, az 1990-es években a közösségekben újjáéledhetett az igény a régi vallási hagyományok megújítására.

Az úrnapi virágszőnyegek készítése a 18. század végéről ered Itáliából, majd innen terjedt tovább Ausztriába és Dél-Németországba. A magyar katolikusok körében ez a szokás csak néhol honosodott meg a 19. század második felében.  

Mohol, a mai Ada község déli részén fekvő legnagyobb, Adával majdnem megegyező nagyságú és lakosú település, amely a Tisza mentén húzódik. Lakossága római katolikus, templomukat Szent György tiszteltére szentelték fel 1805-ben, azonban mai formáját csak többszöri átépítés után nyerte el. Moholon az 1990-es évek óta készítenek a jeles napra virágszőnyeget. Maga a szokás Danyi László plébános úr nevéhez fűződik, aki Bajorországban leste el ezt a gyakorlatot, majd próbálta meghonosítani a virágszőnyegek készítését előbb Csonoplyán, majd Moholon. Moholra való áthelyezése után a hívek gyorsan befogadták és magukévá tették az úrnapi virágszőnyegek készítésének szokását – amely a környék más településein annyira nem jellemző, azonban a helyi lakosság számára elképzelhetetlen az ünnep a virágszőnyegek nélkül. Külön figyelmet fordítanak a falubeliek arra, hogy a virágoskerteket kimondottan úgy ültessék be, hogy azok az ünnep idejére boruljanak virágba, és így a szirmokat fel tudják használni a díszítésnél. A hívek egy csoportja öt virágszőnyeget készít minden évben. A díszítők előre megbeszélt, azonos tematikájú ábrázolásokat készítenek. A virágszőnyegek motívuma évenként változik, viszont a főoltár virágszőnyege minden évben a koronás magyar címert ábrázolja. Alapvetően a falubéli asszonyok tisztsége a virágszőnyegek elkészítése, melynek különlegessége, hogy anyáról leányra száll. 

Képek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár: www.ertektar.rs

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...