Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A pörkölt, a paprikással és a gulyással együtt a magyarok nagy hagyományú nemzeti ételei közé tartozik. Mindhárom eredetileg az alföldi pásztorok ízletes, de egyszerű ételeként született,

és tartjuk azóta is számon. A paprikával készült és a magyarországi gasztronómiában tipikusnak tekinthető pörkölt ismertsége és népszerűsége az Alföldön megrekedt és nem terjedt tovább a legközvetlenebb magyar területek kivételével.

Törökfalu, más néven Utrina a Tisza parti Ada községhez tartozik. Újabb keletű település, a 20. század közepén, a tagosítás következtében nyerte el mai formáját, előtte tanyaközpont volt. Törökfalu szinte teljesen magyarlakta helység, lélekszáma ma körülbelül 1000 főt számlál. 

A település egyik sajátos étele a kakaspörkölt. Homolya Piroska és a tulajdonában lévő híres Nyárfa vendéglő, mindenekelőtt kakaspörköltjéről volt nevezetes. Emlegették is, sőt, még ma is emlegetik „a Piri néni kakaspörköltjét”, de nem csak a falubeliek, hanem azok, akik Adáról, Zentáról, vagy akár még Topolyáról is ezért – na, meg a jó hangulatért – utaztak Törökfaluba. A Nyárfa vendéglő már régóta nem működik, és sajnálatos módon Piri néni sincs már közöttünk, de a kakaspörkölt hagyománya megmaradt Törökfalun.

A kakasokat körülbelül kétéves korukig nevelik, azután jellemzően selejtezik őket, majd általában a konyhában végzik. A kakas húsa azonban ennyi idős korára meglehetősen keménnyé, rostossá válik, így a baromfihúsokra leginkább jellemző sütési célokra nem alkalmas. Ettől függetlenül azonban kivételesen ízletes levesek, pörköltfélék és párolt húsok készíthetők belőle, nem beszélve az olyan kuriózumokról, melyekért sok ínyenc valósággal rajong: a kakastaréj pörköltje és a kakastöke pörkölt.

A kenyérszentelő ünnepség alkalmával – minden év július utolsó vasárnapján –, kakaspörköltfőző versenyt tartanak a falu központjában, a szabadtéri színpadnál rotyognak a bográcsok. A versenyzők baráti hangulatban, szórakozva főzik meg a kakaspaprikást, majd az elkészített ételeket arra avatott szakmai bizottság értékeli és díjazza. A hagyományos ízek mellett a mulatozás és a baráti jókedv a teszi szebbé és látogatottabbá a rendezvényt. A helyiek fontosnak tartják, hogy Homolya Piroska, és híres kakaspörköltje továbbra is kiemelt helyen szerepeljen, és jellegzetessége legyen a falunak, nem felejtkezve meg arról, hogy a kakaspörköltfőző versenynek jelentős közösségmegtartó ereje van, ezért minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Képek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár: www.ertektar.rs

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...