Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Bajúsz Sándor, a hagyományos kovácsmesterséget felölelő feladatkörökön túl, saját egyedi készítésű és tervezésű kovácsoltvas munkákat is készít. Sándor az 1980-as évek közepén tanulta, majd kezdte meg a kovács szakmát.

Az adai Műszaki iskola tanulójaként gépész szakon, azon belül is kovács szakirányon sajátította el a szakma alapjait. A munka gyakorlati részét pedig az egykori nagymúltú, adai Potisje cégben tanulta meg.

A hazaiak mellett, olykor-olykor magyarországi munkákat is elvállal. Ilyenkor van lehetősége a szakmai ismereteit jobban elmélyíteni és bővíteni. Régi nagy kovácsmunkákat ekkor tud szemügyre venni, és próbálja megfejteni azt, hogy az elődök miként is tudtak efféle minőségű munkákat elkészíteni. Igazán különleges munkákra is kap ilyenkor felkérést. Egyik ilyen volt számára Budapesten egy Hotel vaskorlátjának a restaurálása, valamint az sem tekinthető kis dolognak, hogy az egri várban az ágyúk vasalását is ő készíthette.

Attól függetlenül, hogy több magyarországi megkeresése és munkája is van, az életét családjával Adán képzeli el. Ebből kifolyólag adai családi házánál készített magának egy műhelyt, amelyben dolgozik. Műhelyében mezőgazdasági gépeket javít – és azok kapcsolható eszközeit –, valamint baltákat, ácskapcsokat, kapákat készít. Ezek a kisebb munkák mellett olykor nagyobb megrendelések is érkeznek a számára. Ilyen például az a hatalmas méretű kovácsoltvas csillár, amelyet az adai római katolikus templomba készített a közelmúltban, vagy akár az a vaskapu, amelyet Pacsér településére alkotott – amely a saját bevallása szerint talán szebb is, mint a csillár az adai templomban.

A kovácsolás mellett kőművesként, vasbetonkészítőként és nem utolsó sorban állattartóként is tevékenykedik. A kovácsmunkát a továbbiakban is szeretné folytatni: mert nagyon szereti, mindig nagyon érdekelte, és úgy tartja, hogy komoly szépérzék is kell hozzá – ami kijelenthetjük, hogy neki biztosan van. Igyekszik a közeljövőben komolyabb szerszámokat is beszerezni, ezzel is bővíteni a lehetőségeit. Nagyon szeretne igényes késeket is gyártani a jövőben, ezért a damaszkolást is szeretné megtanulni, majd pedig kamatoztatni tudását. De legfontosabbnak mindenekelőtt azt tartja, hogy családját épségben tudhassa, gyermekeit biztonságban fel tudja nevelni.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...