Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A méhészet azon foglalkozások egyike, amely sosem fog kimenni a divatból. A méhek ökológiai jelentősége vitathatatlan, a méz pedig számos, az egészségre gyakorolt jóindulatú hatásáról ismert.

Horvátországban a méhészet gyerekcipőben jár, főként hobbiként foglalkoznak vele az emberek. Megélhetési szempontból a méhészet nem egy életbiztosítás, hiszen amellett, hogy nagy a befektetés, a növényvédelmi vegyszerek megnövekedett használata miatt egyre több kár éri a méhészeket, sokszor egész kaptárokat pusztítanak ki azok a gazdák, akik nem környezettudatosan termelnek. Ez pedig hosszú távon nem csak a méz mennyiségének csökkenését fogja eredményezni, hanem a növénytermelés is meg fogja szenvedni a méhek hiányát.

     Vannak azért olyan személyek, akik annyira szeretik a méhészetet, hogy akkor sem mondanak le róla, ha tele van kockázattal. A horvátországi méhészek, egyesületbe tömörülve, közös erővel igyekeznek tenni a méhész szakma fennmaradásáért. Az Eszék-baranya megyei méhészegyesület aktivistájának, Dr. Kovácsics Istvánnak van az egyik legnagyobb méhészete a Drávaszögben. A Doktorúr kaptárjai Kiskőszegen vannak. Kiskőszeg pedig bővelkedik erdőkben és szántóföldekben egyaránt, így alkalmas terület a méhészetre. Már nyugdíjas, így minden idejét a méhészetnek tudja szentelni. Nemzetközileg ismert- és elismert méhész. A környéken ő az egyetlen, aki méhkirálynők kitenyésztésével is foglalkozik, amiket utána Horvátországban és Magyarországon értékesít. Nyugdíjas háziorvosként pedig ismeri a méz pozitív hatásait, ezért szívesen ad tanácsokat vásárlóinak a méz fogyasztásának legelőnyösebb módjáról. 

     A Bellyei Djurin Vinko és felesége Marianna is méhészettel foglalkoznak, több mint 100 kaptárjuk van, amivel évente átlagosan 2000kg mézet termelnek. Ahogy minden helyi méhésznek nekik is nagy károkat okoznak a nem környezettudatos gazdák. Az értékesítést főleg helyben oldják meg. Elmondásuk szerint, ahhoz, hogy Horvátországban a méhészetből valaki rendesen meg tudjon élni legalább 300 kaptárra van szüksége. 

     Aki minőségi mézre vágyik, annak még Csúzára is érdemes ellátogatnia Pacl Bélához és Zsilinszki Zoltánhoz, akik hobbiméhészek és több évtizedes tapasztalattal gondoskodnak a kaptárokról. 

     A drávaszögi méhészek egyetértenek abban, hogy felvásárlók hiányában termékeiket a kiskereskedelemben kell értékesíteni. Bizalomra ad okot, hogy egyre jobban nő a kereslet a természetes házi méz iránt, hiszen egyre jobban előtérbe kerül az egészséges életmód.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...