Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Drávaszög Horvátország legtermékenyebb szántóföldjeinek ad otthont. A kiváló minőségű termőtalaj hosszú évek során jött létre. Drávaköznek nevezzük a Duna és a Dráva folyó közötti területet, amely Eszék várostól északra terül el.

Mivel 2 folyó is határos vele gyakran elöntötte víz, és nagyrészt mocsaras terület volt egészen az 1800-as évekig, amikor is a folyószabályozás során ennek a mocsaras területnek nagy részét lecsapolták. A mocsár helyén pedig tápanyagban gazdag-, humuszos talajú szántóföldek jöttek létre. Azóta pedig a Drávaszöget Horvátország éléskamrájának nevezik.

     A helyiek mindig ügyesen ki tudták használni lakóhelyük adottságait. Anno a helyi mocsarak adtak otthont azoknak, akik a török megszállók elől menekültek, most pedig azok a szántóföldek biztosítanak megélhetést megannyi helyi nagy- és kisvállalkozásnak, amelyek a lecsapolt mocsarak helyén jöttek létre. A 21. században azonban nem könnyű egy vállalkozásnak sem talpon maradni, tartani a lépést. Főleg nem egy olyan országban, mint Horvátország, amely minden erőforrását a turizmus fejlesztésére fordítja abban hitben, hogy csupán ez is elég az ország felvirágoztatásához. Napjainkban, túl a Covid krízisen, az orosz-ukrán háború árnyékában azonban egyre jobban felértékelődik azon termelői tevékenységek jelentősége, amelyeket a múltban indokolatlanul elhanyagoltak. Ilyen tevékenység a mezőgazdasági termelés is.

     A Drávaszögben nagyon sok eltérő terméket termelnek. A borászat, gyümölcsészet, méhészet, kertészet és gabonatermelés egyaránt fellelhetőek. Van azonban egy termék, amellyel a termelők komoly hírnevet szereztek területünknek, ez pedig az őrölt fűszerpaprika. Az őrölt fűszerpaprika a drávaszögi gazdák egyik legsűrűbben választott terméke. Előállítása időigényes, költséges, sok odafigyelést és alaposságot igényel, a kereslete azonban országszerte nagyon magas. Értékesítése ára is magas, 8 ezer Forint körül mozog a kilónkénti ára. A megtermelés során biztosítani kell a megfelelő vízmennyiséget. Miután betakarították legalább 2 hónapos, hagyományos érlelési folyamat veszi kezdetét, ezután pedig megkezdődik a szárítási folyamat. A szárítást erre a célra kialakított helységekben végzik, majd ezt követően a száraz paprikát gondosan, kézzel szelektálják, majd eltávolítják a szárát. Ha ez kész jöhet a darálás. Van, aki hagyományosan malomkővel darál, van, aki már az elektromos darálókra esküszik, azonban ettől függetlenül a végeredmény minőségi.

Hosszú évek és komoly marketing tevékenység kellett ahhoz, hogy az itt megtermelt fűszerpaprikát drávaszögi aranyként ismerjék az ország minden szegletében.

     Akik szeretnék megízlelni a drávaszögi fűszerpaprikát, azok megtehetik az év minden napján. Amire figyelni érdemes, hogy helyi-, magyar kistermelőktől szerezzék be a terméket, hiszen ők azok, akik a hagyományoknak megfelelően a kellő időt és energiát belefektetve igyekeznek minden évben minőségi terméket előállítani.

Támogatóink:

Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...