Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Papírfonás, TájGazda

Az emberi képzelőerő fantasztikus dolgokat képes kihozni belőlünk, emberekből. Képesek vagyunk általa egy, már meglévő tárgyat átformálni, átalakítani, ezáltal egy teljesen új tartalommal megtölteni.

Pl. a papírfonás során a kidobásra szánt lapokból, ügyes kezek segítségével csodás használati tárgyakat lehet megalkotni. Már régóta kutakodom e témában, hogy hogyan, miként készülhetnek e tárgyak? Mennyire időtálló, mennyire alkalmas hétköznapi használatra egy-egy papírból font eszköz? Az interneten történő keresés közben kattintottam rá Lukács Zsuzsi bejegyzésére. Az ott látott képekről első látásra azt hittem, hogy vesszőből font tárgyakat mutatnak be. De nem! Papírból készültek és elképesztően precízen, pontosan voltak kivitelezve. A képek megálljt parancsoltak az ujjaimnak, csak gyönyörködni lehetett a papírból megfont tárgyakban.

Zsuzsi szabadidős tevékenységként űzi ezt a szenvedélyét. Mindig is szeretet alkotni, számtalan technikát kipróbált már, amikor 2014 nyarán a véletlen folytán meglátott egy internetes oldalon egy papírból font kosarat. Innentől nem volt megállás számára. Éjszakákon át, elszántan böngészte a külföldi és magyar oldalakat, hogy minél több információt össze tudjon szedni a papírfonással kapcsolatosan.

A weboldalakon lévő leírások alapján és rengeteg gyakorlás árán sikerült eljutnom idáig. - meséli Zsuzsi. Azóta sincs megállás és élvezem minden percét! Elsősorban saját elképzelések alapján készítem a tárgyakat. Az ötletek csak úgy cikáznak a gondolataiban. Persze vannak alap fonási minták, amelyeket először el kellett sajátítanom, de utána már csak a képzelet szab határt! A munkát alapos tervezéssel indítja, hiszen először meg kell rajzolni, hogy hova milyen minta kerüljön. Ezután jöhet a megvalósítás, ami napokat is igénybe vehet. De előtte elő kell készíteni a fonható papírcsöveket. Ekkor az újságpapírokat kb. 7 cm-es csíkokra felvágja, majd egy 2 mm-es fémpálca segítségével feltekeri, papírcsöveket kialakítva ezzel. Tetszés szerint lehet színezni a csöveket ruhafestékkel, fapáccal. A száradás után kezdetét veheti a fonás, majd amikor elkészült a tárgy vizes bázisú faragasztóval átkeni, hagyja száradni és lefújja lakkal, amitől szép fényt kap és tartósabb is lesz. Ha kellően szoros a fonás és a felületkezelést is megkapja, akkor igen strapabíróak lesznek az elkészült tárgyak. Különböző díszek, tárolók, tálcák, táskák, kosarak megannyi méretben, formában. Elkészítésükhöz rengeteg papírcsőre és időre van szükség. Pl. a képeken látható táskákhoz kb. 350 db pálcára, azaz 11 db napilapra van szükség és 2-3 napra alatt készül el.

A közösségi oldalaknak köszönhetően egyre több felkérés jut el hozzá, így már nem csak a családjának, ismerőseinek készíti a papírból font tárgyakat. Általában minden készülő darabnak megvan már a tulajdonosa. Nagy megtiszteltetés számára, hogy több kiállításra is meghívták az elmúlt időszakban. Jó érzés látnia az emberek arcát, amikor kételkedve kézbe veszik a megfont tárgyakat és rákérdeznek, hogy „Ez tényleg papírból van? Hiszen olyan, mintha vesszőből lenne!” Bevallom, ezzel én is így voltam. Mielőtt megfogtam volna a fűszertartót bennem is felvetődött, hogy mennyire lehet stabil, mennyire törékeny és hogy használható e egyáltalán. De, ahogy a kezembe vettem a kételyek megszűntek. Mintha egy vesszőből készült, erős tárgyat fogtam volna meg. Teljes mértékben betölti a neki szánt. feladatot, mindennapi használatra kiválóan alkalmas.
https://www.facebook.com/zsuzsanna.lukacs.35

Zsuzsiban fel sem merül, hogy a papírcsöveket vesszőre cserélje. Egyrészt a megunt, a korábban kukában landolt lapokat újrahasznosítja. Így új értelmet nyernek. Továbbá a pálcák rugalmassága sokkal több féle fonási mintát enged meg és rendkívül egyszerű festeni is. Büszke arra, hogy az első, több sebből vérző fonott kosara után még oktatásra is kapott felkérést. Sokan az ő segítségével sajátították el az alapokat. Sőt mára már haladó csoportja is van. A jövőben is szeretne ezzel foglalkozni, alkotni és a megszerzett tudását átadni másoknak.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...