Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

és viasz termelésével foglalkozik.

"1987 óta, azaz idestova harminc éve a szabadidőm jelentős részét ennek a tevékenységnek szentelem – mondja –, már apai nagyapám is méhészkedett. Gyermekkori emlékeimben hűen élnek az ezzel kapcsolatos emlékek. Nálam kezdetben csak passzióként jött szóba a méhészet, viszont ma már körülbelül száz családdal rendelkezem."
Az oktatásügy sajnos nem biztosít méltó megélhetést a pedagógusok számára. Nyilván gazdasági kényszerből is kénytelen az ember több lábon állni, a méhészeti termékek egészségre gyakorolt pozitív hatása csupán hab a tortán.

"Bár nagypapám méhészkedett, nekem mégis egyedül, autodidakta módon kellett megtanulnom mindent. Könyvekből, illetve saját tapasztalatból." – mesél a kezdetekről Kovács úr, majd a jelennel folytatja: "A méheim a feleségem szüleinek kertjében vannak elhelyezve, itt töltjük minden szabadidőnket. A szakmai munkát egyedül végzem, viszont a pergetésben, keretezésben, serkentésben, etetésben a családom – feleségem, lányom és fiam – is segítségemre van. Az általunk megtermelt termékeket főleg a környezetünkben értékesítjük. Mindenki kérhet belőle, aki hamisítatlan és egészséges természetes táplálékot, édesítőszert szeretne hazavinni, fogyasztani. Aki már vásárolt tőlünk, az általában visszatér, vásárlókörünk évről évre bővül. Termékeinket ebből kifolyólag főként személyesen lehet kézhez venni, de ahová tudjuk, oda személyesen is eljuttatjuk a megrendelt terméket, illetve a postázás is megoldható, műanyag palackokban."
Kovács úr az évek során elnyerte a mézlovag címet. Ha érdeklődünk a méhészeti termékek és az egészséges életmód iránt, érdemes utánanéznünk ez mit is takar. A mézlovagok tevékenységei közé tartoznak többek közt az alábbiak:

 • a mezőgazdasági-méhész-termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • a környezet- és természetkímélő termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • az egészségmegőrzés, betegségek megelőzése
 • a méhészeti termékek bemutatása, népszerűsítése
 • a környezeti tudatosság formálása
 • a térség természeti és kulturális örökségének fenntartható fejlesztése

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...