"Négy lába van a disznónak, ötödik a farka, farka alatt ott a duda, fújja meg a gazda!" Mára már kevésbé ismert rigmus, amit faluhelyen, főleg disznóöléskor énekeltek, zenéltek az emberek.
Az egykori paraszti élet látványos, ünnep számba menő velejárója volt a disznóölés, illetve az azt követő esti disznótor, amit a rokonok, a barátok tiszteletére rendezett a gazda. A disznóölés kezdő napjának András-nap számított, amikorra már hidegre fordult az idő, nem fenyegette a romlás a hurkát, kolbászt, sonkát, szalonnát. A disznóölés főleg a szegény ember házánál számított ünnepnek, hiszen még a kisebb hízó zsírja, szalonnája, sonkája is hónapokra előre, de a tavaszi munkák idejére mindenképpen biztosította a "kalóriásabb" élelmet. A mélyhűtő ládák megjelenésével és terjedésével már nem korlátozódott a disznóölés a fagyos téli napokra, a böllér szerepét is átvette a szakképzet hentes és pillanatok alatt elkészült az ízletes kolbász, hurka, feldarabolva került a sonka, a karaj a hűtőládába. A felgyorsult világban már nincs szükség a szomszédok segítségére, egész napi sürgés-forgásra, ami pedig valamikor a varázsa volt minden disznóölésnek.
Vajdaság több településén az utóbbi években egyre gyakrabban elevenítik fel a disznóölés egy-egy mozzanatát, illetve szerveznek fesztivált. Turiján a kolbász-fesztivál, Kacsarevón a szalonna-fesztivál, Palicson a tepertő-sütő fesztivál vonzza a látványosság és persze a házi termékek iránt érdeklődők ezreit. Adorjánban, a Tisza-menti faluban, Borsos Csaba faluelnök kezdeményezésére hat évvel ezelőtt merült fel a versenyjellegű András-napi hurka- és kolbász-töltő fesztivál szervezésének gondolata. Az idén, november 26-án hatodik alkalommal mérhetik össze tudásukat és ízvilág-ismeretüket a Kárpát-medencei böllérek, illetve azok, akik kedvtelésből a család számára hagyományos módon, adalékok nélkül készítik az ínyencfalatokat. Minden fesztiválon legalább száz hazai és külföldi, megyarországi, romániai, szlovákiai csapat vetélkedik a legízletesebb hurka és kolbász elkészítője címért. A rendezvényre látogatóknak nem kevesebb, mint 10 000 adag kóstolót készítenek, és bizony megtörténik, hogy a későn érkezők már csak az ínycsiklandó illatokból következtetnek a házias ízekre. A szervezők a jó hangulatról is gondoskodnak, ugyanis egész nap lakodalmas zenekarok és a környékbeli művelődési egyesületek együttesei váltják egymást az emelvényen, és neves előadók fellépésével az éjszakába nyúló hangverseny is velejárója az adorjáni hurka- és kolbásztöltő-fesztiválnak.
Borsos Csaba fő szervező kezdeményezésére minden évben fölelevenítik a disznóölés teljes folyamatát és hagyományos módon, szalmával pörkölik az "áldozatot". A mosást követő bontást, majd a szalonna és a sonka "szabását" is végigkísérhetik a látogatók. A falu ünnepének számít már a hurka- és kolbásztöltő fesztivál, amit kézművesek kirakodó-vására tesz színesebbé, de a környékbeli hentesek is kínálják a szalonnát, a kolbászt, a disznósajtot, a sonkát. A látogatók megismerhetik a disznóölés egykori eszközeit is: a forrázó-teknőt, a rémfát, a köröm-lehúzót, de még a csutkaparazsas pörkölőt is.