Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

Eme csodás tulajdonsága révén képes összehozni a családi- és baráti társaságokat. Legyen egy benti kandalló, kályha vagy egy kültéri kemence, kiülő, ahol tűz gyullad ott meghitt pillanatokat, fantasztikus élményeket, mulatságokat élhetünk meg.

Patócs István a dél-békési Gyula városában lakik. Tizenkét éve foglalkozik cserépkályhák, kandallók, kemencék építésével. Munkái számos család életét tették szebbé azzal, hogy a megálmodott kandallójukat, kültéri kemencéjüket megépítette számukra.

 „Egy kézműves táborban találkoztam ezzel a mesterséggel, összebarátkoztam az oktatóval, majd egy időre melléje szegődtem. - meséli István. Közben megszereztem a szakmai képesítést is, majd a saját utamra léptem. A változatosság, az alkotó tevékenység miatt választottam ezt a szakmát - bár magányos műfaj, mivel mindent egyedül készítek.”

Az év tíz hónapja elég feszített tempóban telik Istvánnál. Januárban és februárban van lehetősége egy kicsit szusszanni, mert a fagyos, téli idő nem kedvez eme mesterségnek. A tavaszi és az őszi időszakban jobbára kandallókat és kályhákat épít. Nyárra maradnak a kültéri és a beltéri kemencék, amelyek hagyományos anyagokból és eljárással épülnek, hagyományos fűtési módot kívánnak. Szalma, kukoricakóró, csutka, venyige kiválóan alkalmas a felfűtésükre. Az utóbbi évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy ezeknek a tüzelőanyagoknak nagy tömegben történő felhalmozása napjainkban nehézkessé vált. Régen a paraszti gazdaságokban napi szinten kéznél voltak, de mára körülményessé vált a beszerzésük. Ezért manapság inkább a csikótűzhelyeket választják, hiszen ebben fával is lehet tüzelni, s jóval egyszerűbb a használata, mint egy kemencének. Egy 8-10 fős társaságot kényelmesen kiszolgál, a tűzhely részén főzni, bográcsozni lehet, míg a sütő kisebb kemenceként funkcionál.

Ezeket a, mondhatni ősi sütő-főző, tüzelő eszközt készíti el István az igényektől függően, olykor tradicionális, olykor modern formába öltöztetve. „Időnként találkozom rendhagyó kérésekkel is. - említi István. Például több olyan kandallót építettem, amelynek a testébe be kellett foglalnom az LCD televíziót. Volt eset, amikor a terem közepén álló nagyméretű kéményt kellett eltüntetnem, ezt ölelte körbe egy kandallótest, amely két oldali üvegajtóval és sütővel épült. Ehhez mindent egyedileg kellett legyártatni, csak a tervezése három napot vett igénybe.” (Az illusztrált képen is látható ez az elkészült kandalló. Igen impozáns darab lett belőle.)
Általánosságban elmondható, hogy a kandallókkal, kályhákkal egy hétig foglalkozik mire elkészül velük, de a kültéri kemencék háromszor annyi időt is lefoglalhatnak. Mivel nagy igény van ezekre a tüzelőberendezésekre, általában két hónappal előre be van telve a naptára.

István által készített kandallókról, cserépkályhákról több képet, bővebb olvasnivalót a www.fustfarago.hu címen működő honlapon talál a kedves olvasó.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...