Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Egyre gyakoribb a megállapítás: elöregszik, folyamatosan néptelenedik a vajdasági falu, gyöngül megtartó ereje. Adorján, az alig ezer lelket számláló Tisza-menti település lélekszáma - még ha csak egy napra is

- de 14 000 fővel gyarapodott. Ugyanis legalább ennyi látogatója volt a VI. Hurka és kolbásztöltő fesztiválnak, a régió ilyen jellegű legrangosabb rendezvényének. Több mint nyolcvan, böllér vezette csapat vetélkedett a legízletesebb hurka, illetve kolbász elkészítője címért. A nemzetközi bírálóbizottságnak alaposan fel kellett gyűrnie a "lenge magyart", hogy a fárasztó kóstolást követően odaítélje a legjobb hurkáért és kolbászért járó címet. Miközben a bográcsokban rotyogott a hurka alapanyaga, a böllérek darálták, dagasztották, ízlelgették a kolbászhúst. Kicsit viccelődve, de az érdeklődőknek elárulták a kolbász féltve őrzött receptjét, hiszen ahány versenyző, annyi jól bevált recept. "Ha hagyományos módon készített kolbászról beszélünk, a kolbászhúsba ne keverjünk "idegen" fűszereket, pl. szerecsendiót. Só, bors, őrölt paprika, fokhagyma megfelelő aránya és természetesen a jó minőségű hús, mindenek előtt a comb és lapocka szavatolja az olyan kolbászt, aminek fogyasztását követően mind a tíz ujját megnyalja az ember!" - fedte fel a titkot Balog Gorán mesterszakács. A hurkának tucatnyi változata van, melyek közül csak a "sütni valót" vonultatták fel a versenyzők. "Rizses hurkának nevezzük a sütésre és friss fogyasztásra készülő ínyencséget, de a rizs egyéb gabonával is helyettesíthető, így árpagyöngy került a hurkába. Ami pedig az alapanyagot illeti, sertésbelsőségek, fejhús és "bőr" is szükséges hozzá. Az alap-ízt a pirított vöröshagyma adja meg, és elegendő, ha sóval, borssal ízesítünk. A majoranna és a babérlevél intenzív íze és illata visszaszorítja a hurka jellegzetes ízét" - magyarázta az érdeklődőknek Farkas Lajos versenyző.

Kolbász és kolbász között nagy a különbség, hangsúlyozzák a tapasztalt böllérek, hiszen más az ízesítése, pontosabban a sózása a frissen sütésre kerülő kolbásznak és más a "füstre kerülőnek". A VI. Hurka és kolbásztöltő fesztiválon a legízletesebb hurkáért járó első díjat a zentai Vodkás Pityu csapata érdemelte ki, míg a legjobb kolbászt a martonosi Telek Parika cég csapata készítette.

A kirakodóvásár, melyen kézművesek és hentesek is kínálták portékájukat, igazi színfoltja volt a nagyszabású rendezvénynek, melyen több mint 10 000 adag hurkát és kolbászt osztottak ki a látogatóknak, így legalább egy gondolat erejéig fölvillant a régi disznótorok és a feledésbe merülő házi ízek emléke.

  • image

    Dobja fel a lángosost a térképre!

    Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


    image

    A fiatalos erőnlét elixírje

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


    image

    A rejtélyes fehér mák

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


    image

    Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...