Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Csányi könyvkötő, TájGazda

A könyvkötészet a régi, népi szakmák közé sorolható. E ritka mesterséget gyakorló szakemberek sajnos kihalófélben vannak. Igen kevesen készítenek hagyományos, kézi könyvkötészettel könyveket a mai világban.

Budapesten a II. kerületben, egy kis üzletben dolgozik Csányi Rudolf. Ő egyike azon szakembereknek, aki a kézi könyvkötészet mesterségét űzi nap, mint nap. A perkátai származású Rudolf már gyermekkorában, nyolc évesen beleszeretett a könyvekbe, a könyvkötészetbe. Sokat köszönhet a helyi könyvtárosnak és az ott tartott könyvkötő szakköröknek. Meglátta és megszerette a könyvkötészetet. Tanulmányait is tudatosan ebben az irányban folytatta. Kijárta a könyvkötészet szakmunkás iskoláját, a gyakorlatok mellett szakemberek között sürgött-forgott, főként tőlük leste el a fortélyokat. Sokat tanult két fantasztikus könyvkötő mesterétől Duha Árpádtól és Nagy Páltól, akik ismerték az ősi könyvkötészeti fogásokat. A ’70-as évek közepén költözött fel Budapestre. 1984-ben kezdett el dolgozni mostani munkahelyén, ahol szaktudásának köszönhetően már három hét után munkavezető lett. 1990-től könyvkötő kisiparos vállalkozóként vezeti üzletét. Az évek során gazdagította tudását, több iskolát is elvégzett, és mestervizsgát is szerzett. (http://www.csanyikonyvkoto.hu/)

A könyvkötészet aprólékos, precíz, nagy türelmet, odafigyelést és kézügyességet igénylő szakma. Munkáit a 16. – 19. században működő könyvkötő céhmesterek tradicionális tudásának, értékeinek megőrzésével, kézi szerszámokkal végzi. A munka során használt eszközei közel 200 évesek. Az évek során Rudolf kezei által számos biblia, énekeskönyv, lexikon, atlasz, családfa, album, folyóirat, képregény, verseskönyv, szépirodalmi könyv kapott új köntöst. Munkássága során dolgozott 1700 – 1800-as években íródott könyvekkel is.

A könyvkötés mindig tervezéssel kezdődik. Átgondolja, hogy milyen technikát is fog alkalmazni a könyv összerakása során. A legfontosabb eldönteni, hogy varrni vagy ragasztani kell e a könyvet, vannak e átfutó oldalak, szakadt lapok. Ezt követően lapokra kell szedni a könyvet. A lapokról a befolyásokat, idegen anyagokat, ragasztót el kell távolítani. Ha vannak szakadt lapok, akkor azokat ki is kell javítani. Ezután körbe kell vágni, összeragasztani, gömbölyíteni a könyvtestet.
A borító, a tábla elkészítésekor a táblalemezt, gerinclemezt és a vásznat ki kell szabni, majd összedolgozni. Száradás után jöhet az aranyozás, az írás felvitele a könyv táblájára. A könyvtestre felragasztja a jelzőszalagot és a kapitálist. Végső mozdulatként a könyvtest beillesztésre kerül a könyvtáblába, majd összeragasztja. Gondosan átnézi munkáját és ha mindent megfelelőnek talál akkor az elkészült könyv visszakerülhet jogos tulajdonosához.

Az elmúlt 30 év alatt nagy sokféle kötést készített. Kötött már papírba, bőrbe, vászonba, selyembe, préselt növényekbe. A kötések, restaurálások mellett készít hagyományos kötésben szakdolgozatokat, diplomamunkákat, születésnapi újságokat, albumokat, képtámaszokat, könyvolvasóknak tartókat, rajzmappákat és bármit, amit a kedves vevői megálmodnak. Hiszen mindennél fontosabb számára a vevői szeretete.

Méltón lehet büszke Kézműves Oklevelére, amelyet munkájának, tudásának elismeréseképpen kapott. Örül annak, hogy hobbija egyben a munkája is. Örömmel tölti el, hogy vevői ajánlások által több országból, Svédországból, Kanadából, Németországból is keresték már fel őt, jöttek el hozzá, hogy személyesen őt kérjék meg arra, hogy szépítse meg a számukra oly fontos könyveket.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...