Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Jó érzés lehet természetes anyagokkal dolgozni, valami élő dolgot átalakítani, létrehozni belőle valami újat, használható tárgyat, ami révén mások életét megszépíthetjük. Kosárfonás során a vesszők átalakulnak,

új formát vesznek fel és valaki otthonában használati tárgyként továbbélnek. Megszépítik és megkönnyítik mindennapi létünket.

Bogi vidékről költözött fel Budapestre, hogy egyetemi tanulmányait elkezdje. Váltásra kényszerült. Már gyerekkora óta bujkált benne a kézművesség iránti vágy így beiratkozott egy kézműves iskolába, ahol kosárfonást kezdett el tanulni. Miért a kosárfonást, bútornádazást választotta? Mert már csak ott volt szabad hely. Gondolta, ha ez jutott, hát legye. És milyen jól tette, hogy ott ragadt. Ugyanis ujjai gyönyörű tárgyaknak adnak új köntöst. 12 év telt el mióta vizsgamunkáját elkészítette, amely egy fonott fésülködő asztalból, hozzáillő fonott székből, fonott tükörből, egy fonott burával készült éjjeli lámpából és az asztalon lévő virághoz illő kaspóból állt.
Csendes, nyugodt zöldövezetében lakik családjával. Ideális hely az alkotásra, amikor ideje engedi és persze gyermekei, akkor konyhája padlóján felállítja fonópadját és leül a külön neki készített fonószékre. A tárgyak elkészítéséhez legtöbbször amerikai fűz vesszőit használja, mert ebben megvan minden pozitív tulajdonság, ami a fonáshoz kell. De peddignádat, gyékényt, csuhét, üveget is használ és kombinálja a termékeknél. Szereti a különleges, szokatlan formákat. Pl. kópicot, madáretetőt, demizsont, tároló rendszereket különböző méretben, formában, tükrös fonott tárgyakat és amit a fantáziája megálmodik. Számos speciális dolgot font már. Volt, hogy kérésre igazi kisbabának font babakocsit, indiánsátort, erkélyre reluxát, szekrényajtót font keretbe, óriás fonott betlehemi elemek elkészítésében is segédkezett már. (https://www.facebook.com/Boglilarki-kos%C3%A1rfonod%C3%A1ja-196284760770691/?ref=ts&fref=ts)

A kosárfonás aprólékos, precíz kézügyességet, nagy odafigyelést igénylő szakma. Óvatosan kell bánni a vesszőszálakkal, hogy a hajtogatás közben ne törjenek meg. Mert a törések által a tárgy elveszti egységes mivoltát. Sok éves gyakorlás eredményeképpen Bogi minden apró, kis hibát észrevesz munkáján. Nagyon kritikus munkáival, önmagával szemben. Bogi mindig a tökéletességre törekszik, minden egyes darabot mértani pontossággal készít.
A munka kezdete előtt a vesszőket beáztatja, majd ha eléggé megszívta magát nedvességgel a vessző, akkor nedves rongyba tekeri - hogy ne száradjanak ki olyan gyorsan – és elkezdi fonni, szépen sorjában. Külön az alját, külön az oldalát, fedelét. A laikusok számára bonyolult lépéseknek tűnnek, de Boginak csak úgy repülnek az ujjai. A „karókra”, bordákra kettő illetve egy szállal, ahogy az eszköz megkívánja tekeri a vesszőket. Az elkészült, megfont tárgyakat végül megtisztítja az előfőzés során kicsapódott csersavtól, megszárítja, lakkozza, pácolja.

Régóta űzi e mesterséget, de minden egyes alkalommal tanul valami újat. Szereti megmutatni másoknak is e népi szakmát. Képzőművészeti táborokban tanít, gyerekeknek játszóházi foglalkozások alkalmával mutatja be az egyszerűbb fogásokat.

Bogi alkotás közben teljesedik ki, boldogság, öröm érzései kerítik hatalmába. A legnagyobb öröm számára a megrendelő arcán látható mosoly, boldogság, amikor a kért tárgyat kézbe kapja. Ezért készíti e tárgyakat, ez ad lökést a további munkáihoz.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...