Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Gór Endre kosárfonó, TájGazda

Vajdaságban kihaló-félben vannak az ősi mesterségek, mint például a kádár, a kovács, a szűcs vagy kosárfonás. Péterrévén, a Tisza jobb oldalán fekvő falucskában a folyó mindig is kenyeret adott halászoknak,

a partmenti füzesek pedig a kézügyességet kamatoztató szegény embereknek. Aligha található gazdaság, háztartás, ahol ne lennének fűzvesszőből font kosarak, befont üvegek, de akár bútorok is. Péterréve a múlt században kosárfonóiról szerzett hírnevet, hiszen a múlt század derekán még kosárfonó szövetkezet is működött, és még külföldre is szállították a fűzvesszőből font díszes bútorokat, különböző rendeltetésű kosarakat.

Gór Endre édesapjától örökölte a kosárfonó mesterség tudományát, és ápolja is becsülettel a régi kézművességet. A kosárfonásnak egyetlen egy mozzanatát, a vessző hántolását végzi gép, míg a vessző vágásától az áztatáson keresztül a hasításig, majd a fonásig minden kézi erővel történik. A vesszőt saját ültetvényén termeli meg a mester, ahol nemesített arany- meg amerikai-fűz is található. A tőkéből kitörő vesszők vágása, az "aratás" lombhullás után kezdődhet, amikor "beérnek" a vesszők, melyeket kévékbe kötve kúpokba állítanak és így száradnak egy ideig, de tavasszal már feldolgozásra kerülnek. Ahhoz, hogy a vesszővel könnyen bánjon a mester, 10-12 napos áztatásra van szükség, míg főzés esetén 5-6 óra hossza is elegendő, hogy a hántolást követően már kezdődjön is a munka a szerény műhelyben. A szerszámok közül a metszőolló, a kés és a kalapács szolgál munkaeszközül, valamint a ferde munkapad, melyre a munka kezdetén feltűzik az előre megfont kosár-feneket, továbbá a különböző alakú meg méretű kosarak megformázására szolgáló kaptafák.

Gór Endre kosárfonó mester szálvesszőből és hasított vesszőből egyaránt fon kosarakat, melynek művelete a fenék elkészítésével kezdődik. Ebből ágaznak ki az oldalak, a "bordák". Szalmahordó kosarak, terménytároló kosarak, különböző méretű és alakú piaci kosarak, díszkosarak kerülnek ki a mester keze alól. Egyik kedves munkája - ami jobbára már csak az idősebbek emlékezetében él - a fedeles kenyértartó kosár. A különböző méretű üvegek befonása is sok türelmet igényel, akár csak a házi kedvencek, a kutyák és a macskák lakhelyéül szolgáló kosarak. A kosárfonó mester elégedetten mondja, hogy van kereslet portékái iránt, amelyeket kirakodóvásárokon, piacokon, kézműves-vásárokon, különböző népművészeti fesztiválokon értékesít. Elfoglaltsága mellett arra is jut ideje, hogy kézműves táborokban oktassa a kosárfonást, illetve tanfolyamokon adja át tudományát a hagyományok, a régi mesterségek iránt érdeklődőknek.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...