Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Decsi-Kiss Marcsi

Gyöngyfűzés során az apró kicsi elemeket egymás mellé, ízlésesen, tradicionálisan összekötni nem egyszerű feladat. Biztos kezeket, türelmet, precizitást és kitartást igényel. A Tolna megyében lakó népi iparművész,

Decsi-Kiss Marcsi alkotásai, lenyűgöző gyöngygallérjai, nyakpántjai is erről árulkodnak (www.decsi-kiss-marcsi.hu/index.html).

Marcsi házasságkötése révén került a Sárközbe, ahol fokozatosan ismerkedett meg a sárközi népdalokkal, szokásokkal, hímzéssel, szövéssel. Férje és családja mindig nagy szeretettel fordultak a népművészet felé, hiszen mindennapi életük része volt. Ennek a szeretetnek köszönhető, hogy férjével közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottak, azzal a céllal, hogy megismertessék, megtanítsák és továbbadják a helyi kismesterségeket. A kismesterségek között volt a gyöngyfűzés is, amiről Marcsi úgy gondolta, hogy mint laikus könnyen elsajátíthatja. Később elvégezte a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot, ahol szakdolgozatában a sárközi gyöngygallérokról írt. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató elismerő bírálatának köszönheti, hogy tovább haladt a gyöngyfűzés és a tanítás útján.

Munkái során cseh üveggyöngyöt használ, hiszen a hagyományos, speciális fűzött hálószerű sárközi gyöngygallérok is ebből készültek. Egy-egy alkotás elkészülése több hetet is igénybe vehet, a tervezéstől az utolsó gyöngy felfűzéséig. Különböző szempontok befolyásolják a megvalósítandó ékszer vonásait. Lehet ez egy külön kérés: egy már meglévő ruhához vagy kedvelt színben, méretben kell elkészíteni a „megrendelő” számára vagy a puszta véletlen is eredményezheti. Pl. a gyöngyös polcon egymás mellé kerülő két-három gyöngy, amik jól mutatnak annak ellenére, hogy nem is gondolta volna korábban. A minta kiválasztásában, színek használatában benne van az egyénisége. Igyekszik kevés szint használni egy darabon, vagy az adott szín árnyalatait, különböző gyöngyfajtáit. A minta megtervezése papíron vagy próbadarabon történik, ez sokszor lehet öt-hat darab is mire a végleges terv kirajzolódik. Végül jön a fűzés, ami kitartást, nagy odafigyelést, türelmet kíván.

Gyöngyfűzés közben sokszor előfordul vele, hogy valaki eszébe jut, ekkor már biztosan tudja, hogyha elkészül az ékszerrel, akkor csakis azé a valakié lesz. Gyakran ajándékoz így. Az alkotás során figyelembe veszi az illető egyéniségét, haja, szeme, bőre színét, alkatát és megpróbál ahhoz igazodni. Volt olyan kérés, amivel nehezen tudott azonosulni, ilyenkor nagy kompromisszumkészségre van szükség, hiszen csakis az adott stílusnak, személyiségnek legmegfelelőbb ékszert szeretné megalkotni.

Marcsi kötelességének érzi, hogy a sárközi népi hagyományokat, viseletet, a sárközi mentalitást, népdalokat, a gyöngygallér fűzés elkészítésének módját az utókornak megmentse, továbbadja a mai kor követelményeinek megfelelően alakítva. Megpróbál ennek szellemében dolgozni és a megszerzett tudását tanítás által átadni. Táborokat, kiállításokat, pályázatokat, konferenciákat szervez, előadásokat tart. Munkájának eredményeként a Sárköz népművészete felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Számos elismeréssel büszkélkedhet: Kézműves Remek-díjat, „Tolna megyei művészetért” díjat kapott.
Legértékesebb számára a Király Zsiga-díj, mert ezzel a Népművészeti Egyesület Szövetsége az alkotómunkája mellett a közösség érdekében végzett tevékenységét is díjazta.

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...