Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Sokféle módja van az emlékek kézzelfogható formában való megőrzésének. A Kígyóson élő Molnár Beáta azon igyekszik, hogy a virágos emlékeknek adjon tartós és el nem hervadó formát:

valódi virágokból, növényrészekből, sőt, akár hajtincsből is készít nyakláncokat, gyűrűket, kulcstartókat.

– Onnan jött az ötlet, hogy ékszerekbe zárjak virágokat, hogy nagyon szeretem a természetet, csodálom annak szépségét szó szerint a legkisebb részletig – mesélte Beáta hobbija kezdeteiről. – Nagyon sokat járom az erdőt, mezőt a kutyámmal, és soha nem tudtam megállni, hogy ne szedjek egy-egy csokor virágot. Kiskorom óta szeretem a vadvirágokat, s ha valaki azt mondta nekem, hogy azok nem szépek, értetlenül néztem rá. Mikor minden séta alkalmával gyűjtöttem a csokrokat, arra gondoltam, ha hazaviszem őket, elhervadnak, jó lenne kezdeni velük valamit. Ezzel párhuzamosan interneten találtam képeket a műgyantás ékszerekről. Sokáig csak úgy gondoltam rá, mint egy távoli álomra, aztán a vőlegényem biztatására nekiálltam, a családom pedig mindenben támogatott és segített, amiért nagyon hálás vagyok nekik és Istennek.

Első ékszerét közel egy éve, múlt év decemberében készítette el, amiből aztán karácsonyi ajándék lett. A prototípus elkészítését sok álmodozás, tervezgetés és készülődés előzte meg, s természetesen sok kíváncsiság kísérte. A technikát internetes oldalakról leste el és sok gyakorlás, próbálkozás árán csiszolgatta. „Egy év távlatából visszatekintve, az ékszereimen látszik, hogy még kezdő voltam, de most már bátran mondom azt, hogy fejlődtem, s a vásárlói visszajelzések is ezt mutatják”.

Az ékszerek készítéséhez epoxi műgyantát használ. Leggyakrabban készen vásárolt gyűrű- vagy nyaklánc alapokba helyezi a növényeket, s ezután kerül rájuk az anyag, ám, mivel az epoxi száradása után megszilárdul, önmagában is képes ékszerként funkcionálni, amennyiben megfelelő alakúra öntötték, csiszolták. Ehhez viszont gyors és óvatos munka szükséges. A száradás meggyorsítására Beáta UV-lámpát használ, ami nagy segítség lehet az SOS sürgősséggel kért daraboknál. A virágok kiszárítva, hegyes végű csipesz segítségével kerülnek a medálokba, kulcstartókba. A kezdeti lelkesedés és kíváncsiság közepette Beáta két szalvéta közé fogva, vasalóval próbálta „gyors-szárítani” a növényeket. Ma viszont már folyamatosan gyűjtögeti és faprésben készíti elő. 

– Szoktál egyedi megrendeléseket kapni?

– Igen. Nagyon szeretem, amikor beindul az emberek fantáziája a munkáim láttán, és egyedi ötletekkel keresnek fel, hogy milyen virágot szeretnének, vagy mit mivel kombinálnának az ékszerben. Ez az én hangulatomat is feldobja, kihívást jelent számomra. Az eddigi legkülönlegesebb megrendelésemnél például egy kisbaba első levágott hajtincsét zártam ékszerbe, amit az anyuka azóta nyakláncként visel magán. Megtisztelőnek tartom, ha ilyen különleges megrendelést kapok. A munkával járó minden nehézséget elfelejtek, amikor egy vevő csodálattal veszi kézbe a kért ékszert. Ezért is nagyon hálás vagyok azoknak, akik támogattak engem ebben a hobbiban. Remélem, még sok virág lesz, amit ékszerbe zárhatok, na és persze sok méhecske, hogy beporozza őket.

– Hol szerzed be az alapanyagokat?

– A virágokat az erdőben, mezőn és az udvaron gyűjtöm be. De ha valaki például pitypangos ékszert szeretne, akkor nekiindulok a falunak is akár, és az útszélen keresgélek. Nagyon szeretem használni a csarabot, rózsát, levendulát, nefelejcset, s mindenfélét, amit csak kérnek a vásárlók, s ami szép, mutatós, s beleillik az adott formába – ha nem egyben, akkor kettévágva. A virágos ékszereken kívül készítettem madártollasakat is, páva és fácántoll felhasználásával. Csak a képzelet és az ízlés szab határt a lehetőségeknek. 

Beátától megtudtam, hogy jelenleg is egy egyedi megrendelés kivitelezésének mikéntjén gondolkodik. Hogy mi az, azt egyelőre nem árulta el, de aki kíváncsi, kövesse a Fürtöske.art Facebook-oldalát https://www.facebook.com/EkszerekBettitol, s hamarosan biztosan megtudja, mert kitartásból és kreativitásból akad bőven, motivációként pedig ezt tűzte ki: Fel a fejjel! Ha nincs eső, nincs virág sem!

Espán Margaréta

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...