Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Minden ország és kultúra egyik meghatározó eleme a gasztronómia. A mai modern világban az internet segítségével, receptek elérhetőségével

már otthon is könnyen el tudunk készíteni egy tipikus mexikói, spanyol, kínai vagy norvég ételt. De vajon a régi, nagyanyáink által ismert és készített fogások is ilyen könnyen mennének? Biztos akadna olyan, ami kifogna rajtunk, de én most egy olyant szeretnék megismertetni veled, ami könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető. Valljuk be, ha recept után kutatunk a neten, gyakran szerepelnek a keresőcímkék között az egyszerű, gyors, olcsó szavak. Azt hiszem, ennek a kritériumnak is meg fog felelni a bemutatott ételem, ami nem más, mint a KÁPUSZTÁS LASKA. Igen, jól írtam, itt ezt így mondják. És hogy hol is van pontosan ez az itt? Egy felvidéki kis falu, Nagycétény, Nyitrától 15 kilométerre található, ahonnan ez az étel származik. Jómagam is a szomszédból származom, felénk mégse volt szokás a kápusztás laska készítése, sokáig még csak nem is hallottam róla. 

A kápusztás laska készítése nem mai dolog, de nem is a múlt századból való, egészen régre nyúlik vissza az eredete, hiszen már a falu krónikájában is említést tettek róla, kizárólagosan csak Nagycétényben készítik és sütik így- de javítsatok ki, ha tévedek, és esetleg más régióban is ismert a kápusztás laska ilyen formája, írjátok meg, nálatok, hogy szokás.  

És hogy mikor sütötték? Nem volt kimondott alkalom, amikor muszáj volt ott lennie az asztalon, de a disznótorokban vagy tollfosztáskor mindig meg lehetett találni az asztalon. Ez az egyszerű sós harapnivaló, vagy cétényiesen megbolondított pogácsának is mondhatjuk, kiválóan illett a borhoz, az édestestvérének is szokták emlegetni. A férfiak a munka után egy pohár bor mellé szívesen bekaptak egy-két laskát is. 

Miért hívják akkor laskának, ha pogácsa? Valamivel nagyobb pogácsaszaggatóval szokták szaggatni, és mivel nem adtak bele se élesztőt, se sütőport, laposak maradtak, mint a laska. A recept említ tojást is, na de régen, ha éppen nem volt otthon valamilyen hozzávaló, akkor egyszerűen kihagyták, anélkül is összeállt és finom volt. Ha ma állnék neki megsütni a kápusztás laskát, sokkal könnyebb dolgom lenne, hiszen könnyen be tudom szerezni az alapanyagokat, de régen ez más volt. A régi időkben nem volt olaj, margarin vagy egyéb zsiradék, így disznózsírt használtak, ami a disznótoron olvasztott szalonnából maradt meg. Pontosabban a leszűrt zsír alját, a zsír törkőjét használták a laska összegyúrásához. A laska elkészítése megegyezik a hagyományos pogácsáéval, a lényeges különbség a fejes káposzta, amit a tésztába reszeltek bele. Régen a kenyér után tették be sülni a kemencébe (siskóba) és mint minden, ez is frissen a legfinomabb.

Szokás volt a faluban, hogy minden hajadon lány megtanulta elkészíteni a kápusztás laskát, mert ha férjhez ment más faluba, ennek a receptjét vitte magával. Bárhová is vitték, mindenki csak csodálkozott, mondván, ilyent még nem ettek, és azonnal a receptet kérték. Ez ma sincs másképp, egy- egy folklór fellépés után, ahová vittük magunkkal, már tőlem is kérték a receptet. Azt szokták mondani az öregek, hogy ha tudsz kápusztás laskát sütni, akkor már eljött az idő, hogy férjhez mehess.

// Klaudia néninek köszönöm, hogy elkészítette nekem és mesélt a kápusztás laskáról.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...