Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Művészet a digitális világban

„Papírra a mai napig nem tudok egyenes vonalat húzni”. 

Hogyan lesz egy ruhagyári informatikusból illusztrátor? Művészember-e a grafikus? Van-e jövője a hagyományos értelemben vett festészetnek?

Ezek olyan kérdések, amelyekre választ kaphatunk a gergelyiugornyai vektorgrafikus, Simon Roland történetéből. 

A szabolcsi fiatal, grafikus karrierjét 2020-ban kezdte, amikor az öltönyöket gyártó cég, ahol dolgozott a koronavírus-járvány miatt csődbe ment. Ekkor született meg ShheezyArt (Roland művészneve), aki a vektorgrafikában látta meg a kiutat. Ez az alkotási módszer matematikai számítások alapján jeleníti meg a rajzot, így a kép minősége megmarad átméretezéskor. 

Mindent az internetről tanult meg, ahol egy külföldi művészre figyelt fel. Gyönyörű képeket készített csupán egy program és egy digitális rajztábla segítségével. Az ő hatására kezdett bele a digitális rajzolásba, annak ellenére, hogy korábban nem foglalkozott ilyesmivel. Úgy fogalmazott: „Papírra a mai napig nem tudok egyenes vonalat húzni”. Emiatt hatalmas lehetőségnek tartja a technológiát, hiszen tökéletes segítség az alkotásban a mesterséges intelligencia. 

Barátai és családja végig támogatta, hiszen amikor elkezdte a grafikus munkát, nem érezte magát elég jónak ahhoz, hogy megmutassa alkotásait a nagyérdeműnek is. „Mint szokták mondani, minden sikeres férfi mögött áll egy nő.” – mondja Roland, hiszen akkori párja unszolására folytatta tovább a rajzolást. Talán neki köszönheti azt is, hogy maximalista. Mindig talál valamit a kész képeiben, amin még lehetne csiszolni. 

Bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye környékén nem megszokott az ilyesfajta művészet, Roland szerint nem számít, honnan indul az ember, „hiszen az internet világában nincsenek határok.” Eleinte rajongói alkotásokat, ún. fanartokat készített, amiket közösségi oldalakra töltött fel, vagy elküldte azoknak, akik alkotásra ihlették. Mivel rengeteg pozitív visszajelzést kapott, folytatta a munkát, mára rendszeresen kap megkereséseket. Dolgozott már együtt az ország egyik legismertebb streamerével Zsozeatyával és Nasz Dániel, vloggerrel is. 

Annak ellenére, hogy sokan nem tartják sokra a digitális rajzolást, Roland szerint ez is legalább annyira művészet, mint a hagyományos értelemben vett festés vagy rajzolás. „A világ változik, mi is ecsetet és ceruzát használunk, csak digitálisan. Ez talán kicsit előny is, hiszen a végtelenségig játszhatunk a színekkel és bármennyiszer hibázhatunk, anélkül javíthatjuk a munkát, hogy bármi nyoma maradna.” – mondja. A jövőben szeretne ismert és ami még fontosabb, elismert lenni a szakmában, emellett nagy vágya, hogy olyan projekteken dolgozhasson, amit az egész világon láthatnak majd. 

Ha szeretne többet megtudni Simon Rolandról és munkáiról, keresse fel a www.shheezyart.hu honlapot, vagy a ShheezyArt Facebook oldalt. 

Rózsa András

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...