Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Az alsó-baranyai Csúza sok magyar borásznak ad otthont, és egész Horvátország legminőségibb szőlői Drávaszög dombjain teremnek. A Kováts Pincészet is ebből a kis-, mindössze pár száz főt számláló településről származik,

azonban Kárpát-medence szerte hírhedt borairól. Több magyar pincészetet is rejt a vidék. Ezek a pincészetek főleg kisebb-, családi pincészetek, melyek mivel nem túlságosan nagy mennyiségben termelnek, több idejük jut a minőségi bor készítésére. Az itt megtermelt borok értékesítési ára picivel magasabb a bevásárlóközpontokban értékesítésre szánt borok áránál, azonban egyre többen jönnek rá arra, hogy megéri érte többet fizetni, vagy akár a távoli fővárosból is elutazni vidékre pár palack díjnyertes borért.

 A Kováts család már több mint száz éve foglalkozik borászattal, címerükön az 1880-as dátum szerepel. Attila és Lehel a család legfiatalabb borászai már az 5. generációt jelentik. Haladva a korral, azonban a borkészítés hagyományaival nem szakítva területünk legminőségibb boraival találkozhatunk a pincészetükben. A Kováts Pincészet egy hagyományos családi pincészet, ahol a család minden tagja kiveszi a részét a munkából. A borhoz szükséges szőlőt saját szőlőskertjükben termelik meg a Csúzai dombokon. A bort hagyományos pincében tárolják, aki pedig kóstolóra téved be hozzájuk kitéglázott, föld alatti pincelyukban kóstolhat a jobbnál jobb borok közül. 

  Boraik értékesítésének fő helyszíne Horvátország, azonban a Kárpát-medence minden szegletében találkozhatunk velük. 2021-ben alkalmuk volt benevezni a Budafokon megrendezett Magyarország Legjobb Újbora borversenyre, ahova az egész Kárpát-medencéből küldenek mintákat az elismert borászok. Itt rozé küvé boruk elnyerte a Kárpát-medence legjobb újbora címet. A házigazda Kováts Attila azt is elárulta nekem látogatásom során, hogy sok törzsvásárlóval rendelkeznek, főleg a Drávaszög, Bácska és a tengermellék területéről. Elmondása szerint nem tömegbort szeretnének termelni, náluk a minőség az első. Elbeszélgetve a házigazdákkal nemcsak a szakértelmükről győződtem meg, hanem arról a szenvedélyről is, amelyet a szőlő termesztés és borkészítés iránt éreznek. Pincészetükben a karakteres, férfias boroktól-, a nőies lágyabb borokig mindent megtalál az ember, így minden borkedvelő érdeklődőt ki tudnak elégíteni. Pincészetük könnyen megközelíthető és parkolási lehetőséggel is el van látva, így minden érdeklődőt szívesen vár az év minden napján a Kováts Pincészet.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...