Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Janócsi Zoltán Barkaszón él, gyermekkora óta foglalkozik galambokkal, de komolyabban kb. 25 éve fogott bele a tenyésztésükbe.

Elmondása szerint állománya valaha nagyobb is volt, ám a mostani terményárak mellett kénytelen volt csökkenteni a létszámot.

– Működik még az egyesület? Hol találkoznak a galambtenyésztők?

– Három éve, amikor még aktívan versenyeztem, 80-an voltunk tagok az egész Kárpátalját lefedő egyesületben. Évente fizetünk tagsági díjat, így részt tudunk venni kisebb-nagyobb versenyeken. Egy speciális autóval szállítják a versenyeztetni kívánt galambokat előbb pár száz, később azonban 800–1000 km-es távokra. Ez utóbbi nagy távokat csak speciális, maratoni galambok képesek teljesíteni. A versenyző galamb lábán egy gumigyűrű található, mely egyben egy kulcs is. Ugyanis amikor a galambot elindítják, idehaza is elindítunk egy órát, melyet csak a galamb lábán lévő kulccsal tudunk megállítani. Fontos tehát, hogy a galamb egyenesen a dúcba repüljön, s ne a ház tetején pihenjen. Ma már modernebb technikával, GPS-szel is mérik a galambok gyorsaságát.

– Milyen versenyzési módszereket ismerünk?

– A legelterjedtebb az özvegy­módszer, amikor a hím egyedek csak kevés ideig (kb.1 óra) vannak a tojóval, s így küldjük őket versenyre. Ilyenkor az motiválja őket, hogy párjukat újra láthassák, s ezért minél gyorsabban igyekezzenek hazafelé. A természetes módszerrel hímeket és nőstényeket egyaránt lehet versenyeztetni. Ilyenkor a fiókák nevelése jelenti a motivációt a mielőbbi visszarepülésben.

– Ön sokat versenyzett. Mi a legjobb eredménye?

– Nyáron született egy hosszú távban teljesített szép eredményem, sajnos, nem hivatalosan versenyeztem. Sikerült holland és belga galambokat beszereznem, s ki akartam próbálni, hogy mégis mire képesek. Reggel 7.00 órakor engedték ki őket Kijevben, s már 15.27-kor itthon volt a tojó. Nagyon örültem, amikor megláttam a hazatérő madarat, hiszen annyi veszély leselkedik az úton. A Kárpátok hegyein 150-200 km-en keresztül fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen a ragadozó madaraknak könnyű prédát jelentenek a fáradt galambok, melyek addigra már 300-400 km-t repültek.

– Van olyan galambja, melyhez különleges emlék köti?

– Egyszer vadászni indultunk. A folyó megáradt, és óriási területet öntött el a víz. Bár látszott a száraz fű, de helyenként térdig is ért a víz. Egyszer az öreg vadászkutyám jelzett, hogy valamit lát a vízen. Utána küldtem, s csak akkor láttam, mikor közel ért, hogy egy postagalambot hoz a szájában. Csodálkoztam is, hiszen a még mozgó vadat általában megroppantja a kutya, s úgy hozza vissza, a galambot viszont nem bántotta. Talán ragadt rá valami a gazdájáról. Egy különleges versenygalambot találtunk, mely már szinte teljesen kimerült. A víz lassan kezdett átszivárogni a tollazatán. Hazahoztam, ápoltam, s kis idő múlva teljesen felépült. Most szeretném bevonni a tenyésztésbe is. 

Tóth János

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...