Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A 18 éves Balogh Dávid jelenleg Kisvarsányban él szüleivel, és a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója, aki nem mindennapi hobbit talált magának.

Egyáltalán nem igaz rá a sztereotípia, amit az idősebb generáció örömmel aggat a mai fiatalokra, miszerint egész nap csak a számítógép előtt ülnek, vagy a telefonjukat nyomkodják. Bár Dávid is kedveli a videojátékokat és a fiatalok körében népszerű hobbikat, a kreativitását is szereti szabadjára engedni. Szerinte erre az egyik legjobb módszer az egyik szenvedélye, a makettezés. 

Elmondása szerint a nem mindennapi időtöltést édesanyja unokatestvérének köszönheti, hiszen tőle kapta az első szettjét, körülbelül három éve. Azóta egyre több és több időt foglalkozik a makettezéssel, úgy gondolja, hogy kreativitásának semmi nem szabhat határt munka közben. Ezt az is bizonyítja, hogy szerinte soha nem készül el egy alkotással sem teljesen, hiszen mindig próbál valami újat hozzáadni a már kész művekhez. Ha kitalál valamit, igyekszik minél valósághűbben, és ami talán még fontosabb, hogy korhűbben is elkészíteni. 

Ez azért elengedhetetlen, mert legfőképpen haditechnikai járművekkel foglalkozik, ezeken belül pedig leginkább harckocsikkal. Úgy véli, hogy a maketteken keresztül a történelmet közelebb lehet hozni az emberekhez, esetleg kérdéseket vethet fel bennük a festés, vagy egy-egy felségjelzés. Dávid szerint sokat tanulhatnak az emberek a járművekből, hiszen a haditechnológia rendkívül gyors ütemben fejlődik. A makettek által egy kicsit megáll az idő, így betekintést nyerhetünk az adott korszak fejlettségébe. 

Sok esetben a külcsínyen kívül a belső elemek is fontosak, hiszen vannak olyan mintadarabok, amik egy harci jármű teljes felépítését visszaadják. Ezáltal az emberek egy kis mechanikai tudást is magukba szívhatnak és könnyebben megérthetik hogyan is működtek a gépek. Az eddigi legjobb munkájának egy sivatagi színekre festett orosz eredetű T-72B3 típusú harckocsit tart. Ez változott a legtöbbet a munkafolyamatok során, illetve ennek az elkészítésére szentelte a legtöbb időt. 

Kiállítása is volt már Aranyosapátiban, ahol nagy érdeklődés fogadta a mintadarabokat. Itt nem csak harckocsikat, hanem hétköznapi járműveket is láthattak az érdeklődők. A kézügyessége nem véletlen, hiszen édesapja művész, fafaragó. Elmondása szerint a korabelieket nem igazán foglalkoztatja a makettezés világa, de úgy gondolja, talán így igazán egyedinek mondhatja magát. 

Rózsa András

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...