Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Miskolczi Orsolyát már kiskora óta foglalkoztatja a művészet, elmondása szerint folyamatos késztetést érzett arra, hogy alkosson. A rajzolás mellett eleinte fotózással foglalkozott, ami mondhatni

a folyamatos túrázás és természetjárás hozománya volt. A fényképezésre egyfajta önkifejezési módszerként is tekint, hiszen a természetfotózás mellett önportrékat is készít.

A rajzolással és a festéssel komolyabb szinten a gimnáziumi tanulmányainak utolsó évében kezdett el foglalkozni, ekkor döntötte el, hogy jelentkezik a Nyíregyházi Egyetem Képalkotás alapszakára. Eddigi felsőoktatási tanulmányai alatt elég intenzíven alkotott, sok technikát kipróbálhatott mind a grafikában, mind a festészetben. A rajzoláson belül a grafit- és szénrajzok állnak hozzá közelebb, a sokszorosító grafikán belül nagy kedvence a papírmetszetek készítése, de a linómetszés se áll távol tőle.

A festészetben az évek alatt rengeteg festékkel találkozott, viszont a legjobban az olajfestékkel szeret dolgozni. Ez az anyag illik a legjobban a munkatempójához és stílusához, hiszen lassan szárad, könnyen kezelhető, színei élénkek és ragyogóak. Ahogy ő fogalmazott: „az olajfesték a festékek királynője”. Festésmódjára leginkább a rétegesség és a lazaság jellemző. Mielőtt ecset érné a festővásznát, gondosan felrajzolja az alkotás vázát, aminek fő oka, hogy javarészt realista festményeket készít, viszont a szürrealizmus sem áll távol tőle. Így tekinti egésznek a képet, hiszen munkáiban vegyülnek a valós és képzeletbeli elemek. Önmagát is ennek a kettősségnek a szellemében tudná leírni: „alkotóként úgy tekintek magamra, mint egy álmodozó realista”.

Legkedveltebb témája a halál, hiszen úgy gondolja mindig lehet újat alkotni benne. Szerinte a művészet célja az, hogy érzelmeket váltson ki az emberből, mindegy, hogy azok negatívak vagy pozitívak. Munkáival szeretne rávilágítani az élet kevésbé szép területeire is annak érdekében, hogy gondolkodásra bírja az embereket. Megrendelésre portrékat is készít, de közel áll hozzá az állatvilág ábrázolása is. 

A hagyományos festészet mellett szeretne a digitális alkotásra nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben. Úgy gondolja előnyei és hátrányai is vannak a virtuális festészetnek, hiszen mobilis, tekintve, hogy szinte bárhol alkothat, akár egy tableten is. Ennek ellenére szerinte egy program soha nem lesz képes arra, hogy visszaadja a festészetben kialakítható térbeliséget és textúrákat, így nem tartja valószínűnek, hogy a hagyományos festészet teljesen eltűnjön.

Bár önálló kiállítása még nem volt, már többször is láthatta munkáit a nagyközönség kisebb fotókiállításokon vagy rajzpályázatokon. Munkássága jelenleg a Facebookon követhető személyes profilján és a Miskolczi Photography oldalon. 

Fotók: Miskolczi Orsolya

Rózsa András

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...