Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Drávaszög sokoldalúságát az évek során a legkülönbözőbb módon igyekeztek kihasználni az itt élők. A magyarság ezeken a területeken megtanult

alkalmazkodni az éppen aktuális politikai és gazdasági helyzethez annak érdekében, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa saját maga és leszármazottjai számára. Ha visszatekintünk az időben láthatjuk, milyen erőfeszítésekre és rátermettségre volt szüksége az itt élő magyaroknak a fennmaradáshoz, hiszen a határ többször is átvándorolt rajtuk, ez által pedig sokszor kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. 

     Az itt élő lakosság sokszor kényszerült az önfenntartó életmódra. Talán erre vezethető vissza az, hogy a magyar családok köreiben még mindig jellemző, hogy olyan termékeket is termelnek saját felhasználásra, amelyek sokáig megőrizik szavatosságukat, és egész télen táplálékául szolgálnak az itt élőknek. Sokan pedig gazdaságilag is felismerték a minőségi hagyományos termékekben rejlő lehetőségeket.

     Az ajvár is egy ilyen termék. Habár nem magyar találmányról beszélünk, a Drávaszög sokszínűségét tükrözi, hogy több olyan terméket is átvettek kisebb nagyobb változtatással az itt élők, amelyet arra érdemesnek találtak. Az ajvár legfőbb alapanyaga a paprika. Nagyon fontos, hogy az ajvárnak való paprika nem mindenhol terem meg megfelelő minőségben.

A Drávaszög tápanyagban gazdag földjei, a napos, mégis kellően csapadékos hosszú nyarak remek feltételeket biztosítanak a paprikatermeléshez. Csak a vastag húsú, ízletes pirospaprika minősül jó ajvár alapanyagnak. Ezek a paprikák szeptemberre érnek be, ezért ízük édes. Az ajvár készítése a paprika sütésével kezdődik, melyet egészben sütnek padlizsánnal sütőben. A sütést követően kimagozzák, és a héját eltávolítják. Ezután pedig ledarálják. A ledarált, krémes állagú paprikát sós ecetes olajban két, két és fél óráig főzik, közben pedig hozzáadják a foghagymát, amely egy különleges aromát biztosít a terméknek. Fontos, hogy a főzés közben állandóan kevergetni kell, mivel állaga elég sűrű. Mielőtt elkészül sót és erős paprikát adnak hozzá ízlés szerint. Ha pedig az év nem volt elég napsütéses, akkor cukrot is adhatnak hozzá, hogy fokozzák a parika ízét. Az elkészült, sűrű termék rendkívül egészséges és vitamindús, és egy évig is tárolható. Legfőképpen ízfokozónak használják, vagy köretnek, de léteznek olyan ételek is, amelyek teljes egészében az ajvárra épülnek.

     Aki szeretné megkóstolni ezt az egyedi ételcsodát, annak azt javaslom, ha a Drávaszögben jár keresse fel az egyik helyi piacot, ahol jó eséllyel talál olyan magyar termelőt, akinél minőségi ajvárt szerezhet be.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...