Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Király Epret mindenki ismeri Kisvárdán és a környékén, ugyanis amellett, hogy Papp László András a város büszkesége sportteljesítménye miatt,

epertermelőként is bevéste nevét az emberek tudatába. Beszélgetésünk során arról mesélt, mire kell figyelni a szamóca termesztésekor és hogyan érhető el a legnagyobb minőség. 

László szülei már régóta zöldség- és gyümölcskereskedéssel foglalkoznak. Amikor tudott, besegített a családi vállalkozásba, így sok tapasztalatot szerzett a szakmáról. Egy árubeszerzéskor látta először, hogyan is néz ki egy szamócaföld, ami elkápráztatta. Ekkor döntötte el, hogy szeretne epertermesztéssel foglalkozni, mindezt úgy, hogy nem igazán volt tapasztalata a mezőgazdaság ezen területén. 2016-ban kezdett bele a szabadföldi szamócatermesztésbe, ezt később fóliasátrakban is folytatta. 

Úgy véli, a szamócatermelés az egyik leginkább igényes ágazata a gyümölcstermesztésnek, emiatt pedig az egyik legnehezebb is. A Király Epernél vásárolható óriás eprek rengeteg munka és odafigyelés mellett nőnek meg ilyen hatalmasra, és ami a legfontosabb, ízletesre. A méret és az íz nagyrészt fajta függő, László kertjében Asia, Joly, és Clery fajták vannak. Az Asia és Joly középkorai érésű és bőtermő fajta, a Clery korai, viszont kevésbé bő termő. Mindegyik növény palántái Olaszországból érkeznek a Király Eper földjeibe. 

A szamóca fajtája mellett a megfelelő gondoskodás is nagyon fontos. Papp László testépítőként úgy tekint az eprekre, akár saját testére. Szerinte, ha az emberi szervezet megkap minden szükséges vitamint és táplálékot, akkor az egészséges és erős lesz. Ugyanez a helyzet a szamócával is. Ha a gyümölcs megkapja a megfelelő mennyiségű káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, és sok más tápanyagot akkor a szamóca jó minőségű és bő terméssel hálálja meg a gondoskodást. Kiemelte, hogy ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy „össze-vissza műtrágyázzuk az epret kedvünkre”, hiszen a nem megfelelő kezeléssel inkább ártunk a növénynek.   

Mivel László eprei nem csak giga méretűek, hanem különlegesen finomak is, sokan kérnek tőle tanácsot. Azoknak, akik saját célra termelnének, azt javasolja, hogy néha ritkítsák meg az állományt, hiszen ha szellős, kevésbé támadják a gombák. Emellett érdemes valamilyen talajtakaró módszert bevetni, például szalmát vagy talajtakaró fóliát. A kulcsszó a konyhakertben is a gondoskodás. 

A Király Eper minden évben május tizedike környékén kezdi a szezont, és körülbelül egy hónapig kínálja tenyérnagyságú terményeit az eper szerelmeseinek. A nagyobb méretű gyümölcsök mellett rendszeresen árulnak lekvárnak szánt szamócákat is. Az eperszezonban Kisvárdán a városi piacon, a fürdővel szemben és az orvos rendelővel átellenben lehet vásárolni Lászlótól. 

Ha szeretne többet megtudni az óriáseprekről, keresse fel a Király Eper Kisvárda Facebook oldalt, ahol minden lényeges információt megtalál. 

Fotók: Papp László András

Rózsa András

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...