Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Fiatalkori hobbiból vált hivatássá a varrás a Beregújfaluban élő Ács Éva számára. Kamaszként olyannyira megtetszett neki, hogy testvérével együtt kedvükre alakíthatták át

ruháikat a szülőktől kapott varrógép és az édesanyjuktól kapott útmutatás alapján, hogy mára a varrás lett a fő foglalkozása. 

Éva szülei ösztönzésére egy beregszászi szakiskolában tanult varrónőnek 2002 és 2005 között. A következő öt évben Nagyberegen kapuskesztyűk varrásával foglalkozott. Később az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programnak köszönhetően több gépet is vásárolt, 2021 februárjában pedig be is rendezte otthonában saját műhelyét. A munkát ökotáskák varrásával kezdte, ugyanis műhelye létrehozásakor kezdődött Ukrajnában a műanyag bevásárlótáskák betiltása. A kínálat ezt követően folyamatosan nőtt. Jelenleg hímzett táskákat, neszeszereket, pólókat, sapkákat, törölközőket, kötényeket készít. Egyik legfontosabb eszköze ebben egy tíztűs hímzőgép. Az anyag díszítését szolgáló feliratokat, motívumokat Éva férje egy számítógépes programban szerkeszti meg, a gép pedig levarrja. A minták méretétől és az öltések hosszától, sűrűségétől függően a gép akár 20 perc alatt is képes kivarrni például egy nevet. Míg a hímzőgép végzi a maga dolgát, addig Éva egy másik gépen a szélek elvarrásával, vagy magának az anyagnak a megvarrásával foglalkozik. Több munkája esetében ugyanis ő szabja és varrja meg az alapot. Hogy melyik munkafolyamat az első, az mindig magától az adott darabtól függ. 

Mivel Éva műhelye tagja a Kárpátaljai Márkacsaládnak, így sok megrendelést kap a programhoz létrehozott partnerbolt-hálózat üzleteiből. Ünnepek, jeles napok közeledtével főleg névre szóló ajándékokat készít. A legnagyobb mennyiségben eddig maszkok és ökotáskák készültek. Ez utóbbiból 200 darabos megrendelést teljesített. A táska szabását és varrását ez esetben is ő maga végezte. Kész alapra főleg a pólók, sapkák, törülközők készülnek. Nagyobb, határidős megrendelés esetén a szintén varrónői szakmával rendelkező nővére segít a munkában. 

Aki érdeklődik Éva munkái iránt, megteheti az Öko textil varrás, hímzés nevű Facebook csoportban.

Tóthné Espán Margaréta

{youtube}Jlo1CbUMu0E{/youtube}

 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...