Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Hargita megyei Csíkcsicsóban pár éve László Rezső plébánosatya a lelkek ápolása, a közösségépítés és a gyerekekkel való jó kapcsolat kialakítása mellett gyógynövények és zöldségek termesztésébe, gyűjtésébe kezdett.

Falun nőtt fel és a kétkezi munkával már gyerekkorában megismerkedett, habár szeretett tanulni, a szűlői intés, mely szerint dolgozni nem szégyen, mai napig meghatározza életét, falustársainak igyekszik átadni az imádkozás és a kétkezi munka harmóniáját. 

A fiatal plébános, ha teheti, háztáji élelmiszert fogyaszt, számára ezért is fontos mindaz, ami a Páduai Szent Antal plébánián, a papilak udvarán megterem. László Rezső egy évet töltött az önfenntartó pálos szerzeteseknél Lengyelországban, ahol fóliasátorban, paradicsom termesztésén is dolgozott. A csicsói plébánia kertjében közel tíz áron zajlik a növénytermesztés. 

A zöldségeket vegyszermentesen termeszti, egy részüket a fóliasátorban, másikat szabadföldön. Több száz paradicsom palánta már szépen növekszik a fóliasátrakban, de ad a papilak udvara finom uborkát, sárgarépát, céklát, paszulyt, tököt is. A plébános a közösség összekovácsolására is kiváló alkalomnak tartja, ha zöldségért, paradicsomért keresik fel, gyakran betérnek hozzá, sőt segédkeznek is a szomszédok. Így olyan emberekkel is találkozhat, akikkel egyébként a templomban nem. 

Jó kapcsolatot ápol a település lakóival, naponta többen is felkeresik, a zöldségek mellett van, aki gyógyteáért tér be hozzá, de ha külföldről érkezik haza valaki, vagy ha vendégeket fogadnak a faluban, rendszerint meglátogatják a település lelkivezetőjét. Rezső atya életét Macalik Ernő biológus, a teáknak az embere is meghatározta, így a teafüvek termesztése is fontos szerepet kapott, a gyógynövényes ágyások is szépen sorjáznak a papilak udvarán. 

Az Úr kertjének a termékeit - így címkézi a teafüves tasakokat -, forgalmazni is szeretné, és már a termelői igazolás birtokosa is. Aki Csíkcsicsóban jár, ne kerülje el a főút mellett lévő katolikus templom szomszédságában lévő papilakot, itt ugyanis tartalmas, lélekemelő beszélgetés mellett, vegyszermentes zöldséggel, gyógyteával is gazdagodik. 

https://bit.ly/3zfLFYE

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...