Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A gyergyószárhegyi Mezei Attila a felmenőktől örökölte a szakmát, méhész. Apiterápiás házat működtet és méhészmúzeumot rendezett be. A székelyföldi méhészet ismerőjét közel harminc éve,

hogy sclerosis multiplex betegséggel diagnosztizálták, akkor hat évet jósoltak neki az orvosok. Vallja: szemléletváltás és az Istenben való hit tartotta meg, hogy szülőföldjén testet és lelket is gyógyíthassanak a szárhegyi méhek.

A szülőktől örökölt méhészszakmával együtt az ehhez szükséges eszközök is rámaradtak, ezeket gyűjtötte össze és állította ki a méhészmúzeumban. Az udvaron méhesház áll, a mestergerendára az 1928-as évszám van felvésve, de a ház még ennél is idősebb a családi méhészetről ez az első írásos feljegyzés, bár a méhészkedés régebbre nyúlik vissza. Attila üknagyanyja ebben helyiségben méhészkedett. A régi tárgyak kiállításának ötlete egy magyarországi múzeumot látogatva jött, akkor jött rá, hogy az ő birtokában is vannak régi eszközök. 

A méhészmúzeumban szakmai tudnivalókkal is ellátják a betérőt, a ház felszereltségén nem változtattak, de az elavult technológiáját már nem használják, viszont a látogatóknak, a kíváncsiaknak szívesen megmutatják. Mezeiék pár éve apiterápiás kezelések helyszínének „rendelőt” alakítottak ki. Ez a környéken egyedinek számító és az itt zajló gyógyulások a méhek jótékony hatásának köszönhetők. Az új házikó úgy van kialakítva, hogy a kaptárlevegő a lehető legintenzívebb és legtisztább formájában legyen belélegezhető. Hasznosítják a kaptárlevegőt, melyet számos betegség kezelésére alkalmaznak. A nyugágyak pedig gyógyulásra szolgálnak, ugyanis alattuk is méhkaptár van. 

A Mezei méhészetben havasi méz, málna méz, repce méz erdei vegyesméz, a kézműves mézek közül többek között borsmentás, citromos, gyömbéres, levendulás, borsikás, édesköményes méz is kóstolható, kapható, de van propolisz tinktúra, méh pemő és virágpor is. A ház asszonya, pedig kencéket is készít, a Lenke mama kenőcs ápolásra, gyógyításra használható. Ha Erdélybe látogatnak Gyergyószárhegyen keressék fel a Mezei méhészetet, feltöltődni, kikapcsolódni, méhész tudománnyal gazdagodni lehet és persze csuda finom mézet is lehet kóstolni.

https://www.facebook.com/attila.mezei.65 

Fényképek forrása:

https://bit.ly/3NVcmWK

https://bit.ly/3x76FOl 

https://bit.ly/3xeaMJN 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...