Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

„Tiszta szívvel, csakis kézzel!”

Koós Dezső, az adai származású fiatal bőrműves, már fiatalon megismerkedett a népművészet világával, hiszen hároméves kora óta néptánccol.

A művészet mindig is része volt az életének, amikor nem táncolt, akkor a zentai Bolyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium művészeti szakán állt a szobrászállvány mögött. Egyetemi tanulmányai alatt próbálta ki a bőrművességet, és hamar beleszeretett.  Eleinte autodidakta módon fedezte fel a bőrözés rejtelmeit, majd 2018-tól már a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium népi bőrműves szakán találta magát, ahol tovább fejlesztette képességeit. 

Dezső azóta számos hazai és nemzetközi vásáron, versenyen és kiállításon mutathatta meg tehetségét, alkotásait rendszeresen szép eredményekkel zsűrízteti. Szívesen adja tovább tudását táborokban, workshopokban, fontos célja, hogy környezetében népszerűsítse a tevékenységét, és hogy tovább vigye ezt a hagyományos mesterséget.

Legtöbbször különböző méretű és díszítésű válltáskákat, hátizsákokat, tarsolyokat készít, de a nadrágszíjak és pénztárcák készítése sem áll távol tőle. A rendelések teljesítése mellett szereti szabadjára engedni a fantáziáját és egyedileg tervezni a motívumait, formáit. Alkotásai minőségi növényi cserzésű marhabőrből készülnek, amit szükség szerint az alkotó maga fest a kívánt színre. A barna és zöld szín különböző árnyalatait használja legszívesebben. Ahogyan a fenti mottójából is jól látszik, munkája során a tervezéstől a kivitelezésig kizárólag kézzel dolgozik. Táskáinál sokszor csontot vagy sárgarezet használ a csatok elkészítéséhez, melyeket szintén kézzel farag ki. A bőrön túl szeret alkotásaiba belecsempészni más anyagot is, például a kézzel szőtt vásznat vagy különböző textileket.  Az anyagok kreatív kombinálásával készíti el népies ihletésű mégis modern, XXI. századi használati tárgyait.

Az egyszerűség és a minőség nagyon fontos Dezső számára. A hagyományok mellett a frissességre és rugalmasságra törekszik és mindig szeretne valami újat, egyedit létrehozni. 

„Az alkotáson keresztül járulok hozzá környezetem, nemzeti kultúrám gyarapításához, határon túli magyarként is. Népi kulturális örökségünket olyan kincsnek tartom, melyet egyértelműen forrásként kell használnunk, ha újat és egyedit szeretnénk alkotni. Éppen ezért hangsúlyt fektetek a gyűjtésre is, az értékes régi darabok felkutatására. Terveim közé tartozik a helyi és környékbeli hagyományos mesterek tudását kutatni a későbbiekben. Rendkívül fontosnak tartom azoknak az értékeknek a továbbadását, melyeket mesteremtől és felmenőimtől kaptam, és gyakorlatba ültetve én is megélek – így biztosítva az utánpótlást és folytonosságot.” – mesélte az alkotó.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...