Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A gombosi halpaprikás, és szigorúan nem halászlé, a vajdasági, gombosi dunai halászok receptje szerint készül. Az elkészítése egyszerű, mivel az alapanyagok megtalálhatók egy halász tarisznyájában.

Kell hozzá egy jó méretes ponty, vöröshagyma, jó minőségű őrölt pirospaprika, paradicsom, só, csöves erős paprika (nem csili, mert annak más a zamata), víz, valamint vörös fűzfa a jó tűzhöz.

Elkészítés: 50 dkg halat (élősúlyban) számítunk egy főre, tehát egy ötszemélyes halpaprikáshoz megtisztítunk 2,5–3 kg pontyot, felszeleteljük és a bográcsba tesszük, majd apróra vágott vöröshagymát adunk hozzá, 1 kg halhoz egy marékkal (esetünkben ez 3 kg halhoz kb. 40 dkg). Megsózzuk másfél-két csapott evőkanál sóval, szükség esetén a végén adhatunk még hozzá sót, majd 1,5 dl paradicsomlé kerül bele, lehet jó minőségű fehérbor is, hiszen a fő szerepe ugyanaz: összetartja a halat, nem fő szét. Ráöntünk kb. 5 liter vizet (személyenként 1 litert számítunk), majd a bogrács felkerül a tűzre. Amint felforr, hozzáadjuk az őrölt édes pirospaprikát 3 púpos evőkanállal, azaz egy kiló halhoz egy púpos evőkanállal.

A forrástól számítva 45 percig főzzük, ügyeljünk arra, hogy a tüzünk folyamatos legyen, és a forrás ne álljon meg. Ha nagyon habzik, feljebb emeljük a bográcsot, vagy meglengetjük, utána vissza, időnként pedig megforgatjuk a bográcsot, hogy oda ne kapjon. Ne keverjük!

15–20 perc forrás után dobjuk bele a 4-5 erőspaprikát, tálalás után ezzel mindenki ízlés szerint fűszerezheti az adagját. 30 perc forrás után már puttyogó hangot kell, hogy adjon (hasonlóan, mint a lekvárnál), jön az első próba, kiveszünk egy kanállal, hűlni hagyjuk 10-15 másodpercig. Ha nem válik ketté a leve (alul a sűrűje, fent átlátszó), közel járunk a végéhez, elegendő a 40 perc főzés is. Ha elválik, még főni kell. A sót is most ellenőrizzük, és az ikrát, tejet most tesszük bele.

Hibalehetőségek: Túl sok víz, vagy az állandó forrás hiánya, esetleg a nem jó minőségű paprika különváló, híg levet ad. A sok hagymától hagymaleves ízt kaphatunk. A kesernyés ízt szintén a rossz paprika okozza. A kevés víz sűrű levet ad.

Az asztalra került gombosi halpaprikást házilag gyúrt szélesmetélttel vagy lágy, puha kenyérrel fogyasszuk, jó olaszrizling vagy kadarka ajánlott mellé.

A tradícionális gombosi halpaprikás, mely különösen fontos a gombosi és a környékbeliek számára, kulturális örökségként 2021-ben bekerült a Vajdasági Magyar Értéktár Települési Értéktárába.

Források:

https://bit.ly/3zxACtS

https://bit.ly/3QkgAcc

https://bit.ly/3OczjVc

 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.


  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több...
Bolyhosság, puhaság, gomb orr, igéző...
Kertészeiről, állattenyésztőiről és...